No comment (2008)

Arhivele 2006 şi 2007 se găsesc pe site-ul Thymos.

14. Viteză medie de deplasare

“Viteza medie de deplasare în centrul Bucureştiului a scăzut de la 15 km/oră în 2000 la sub 10 km/oră în 2006. Pe arterele principale, situaţia este şi mai dificilă: viteza medie la o oră de vîrf pe Bd. I.C. Brătianu între Piaţa Unirii şi str. Colţei a fost de 2 km/oră în 2007!”

Raportul Bucureşti, un dezastru urbanistic

13. Snob

Conform DEX, “snob” înseamnă “(persoană) care admiră şi adoptă fără discernământ şi cu orice preţ tot ce este la modă”. Interesantă este însă originea acestui cuvânt. Când educaţia şcolară a început să se extindă, la cursuri luau parte nu doar fiii nobililor şi clericilor, ci şi din alte straturi sociale. Pentru a preciza această diferenţă, în documentele celor din urmă se nota în limba latină “sine nobilitate” (”fără nobilitate”). În timp, expresia a fost abreviată “s.nob.”, apoi “snob”. Sensul iniţial a devenit figurat, ulterior rămânând singurul sens folosit. Cuvântul “snob” este comun multor limbi, inclusiv engleza.

http://blog.ro-en.ro/snob.htm

12. Pseudoelectorale

“Anul ăsta am să votez vîrsta, nu ideologia. Oricum n-are nici un rost: dreapta noastră pune taxe şi populiştii se bat cu ele: ce naiba să mai înţelegi de aici? Nimic. Nu e de înţeles, e de schimbat generaţia. Trăiască victoria în alegeri a decreţeilor! Pentru o lume mai bună – şi-n nici un caz mai dreaptă!”

(Lucian Mîndruţă, Dilema veche, 6-12 martie 2008)

11. Buimăceala politico-bisericească

“Sunt până în măduva oaselor împotriva amestecului Bisericii în politică. Am ca argumente practica bisericii primare şi, unul mai recent, dezastrul bisericii penticostale suedeze care, din din biserică naţională ce trimitea mii de misionari în toată lumea, a dat totul pe o mână de miniştri în guvern şi azi au bisericile de vânzare. Un ultim argument, la fel de tare ca şi celelalte, este orientalismul perfect al politicii dâmboviţene ce nu lasă nici o şansă de reuşită corectitudinii, coerenţei şi decenţei. […]

Fundătura în care ne găsim nu e prielnică pentru Biserică. Politică în România s-a făcut doar 100 de ani, din 1848 până în 1948. Atunci am fost mari şi tari în lume, doar atunci ne-am îndreptat coloana vertebrală. Ce-a fost înainte şi după nu se poate numi politică, ci circ, balet pe sârmă şi gimnastică. Se poate scrie o istorie a gafelor noastre politice, a deciziilor greşite, a compromisului, a penibilului în joaca noastră de-a Constituţia. […]

Rămâne antologică gafa Bisericii Ortodoxe din Ardeal, care la 1 septembrie 1916 a dat o circulară ca ardelenii să lupte contra românilor care voiau să le cucerească ţara. Această circulară era semnată de Miron Cristea, care avea să devină patriarhul României Mari. Vreţi şi alte exemple de buimăceală politico-bisericească?”

(Vladimir Pustan, Scrisorile lui Belerofon, Editura Fabrica de Vise, Beiuş, 2007)

10. Fudulie

Corneliu Vadim Tudor: “Numai noi, de la PRM, avem principii.”

(Realitatea TV, 4 martie 2008, 22.19)

9. Eficienţă parlamentari

“Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a înregistrat joi un record inedit. Cu sala goală au fost respinse 49 de proiecte de lege şi cinci au fost retrimise la comisiile de specialitate. Cum a fost posibil acest lucru? Prin simpla prezenţă la prezidiu a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, care a vorbit timp de 40 de minute în prezenţa a doar patru colegi. Chiar dacă deputaţii nu au fost prezenţi proiectele de lege au fost respinse pentru că ‘a existat acordul liderilor de grupuri parlamentare’.”

HotNews.ro, 21 februarie 2008

8. Cuvinte căutate

Cele mai căutate cuvinte cheie pe Anunt-Gratuit.com (55.800 vizitatori în ianuarie 2008)

Sîmbătă, 16 februarie 2008, 12.30

sex
Cuplu
domeniu
aur
femei
Fete
ceas
nokia
casatorie
inginer
catei
bichon
doamna
zugrav
sclav

7. Premiul de Excelenţă

La categoria “Acte de curaj şi devotament în slujba comunităţii” – a V-a ediţie a Premiilor de Excelenţă Oradea – a fost un singur nominalizat: Robert Ardelean, care a salvat doi copii de la înec. Voturile publicului au contat în proporţie de 30% (spre deosebire de anul trecut, cei care doreau să-şi exprime votul au trebuit să se prezinte personal la Primărie). Tînărului orădean i s-a conferit Premiul de Excelenţă chiar dacă nici un concetăţean nu l-a susţinut cu vreun vot. (Ziarul Primăriei Oradea, Nr. 50, 8 februarie 2008)

6. Japonia şi interrelaţionarea

“Valoarea titlurilor tranzacţionate de Japonia pe piaţa de capital a crescut, între 1981 şi 1986, de la 15 miliarde dolari americani la 2,6 milioane de milioane dolari americani, de unde şi o zicală nouă în Japonia: ‘Marea Britanie a avut nevoie de o sută de ani şi Statele Unite de cincizeci de ani ca să devină cele mai bogate ţări din lume, Japonia a reuşit în numai cinci’. Pînă pe la mijlocul anilor 1980, fondurile japoneze controlau mai multe resurse, localizate în mai multe ţări, decît oricare altă naţiune. Rezerva externă a Japoniei era cea mai mare din lume. Japonia era cel mai mare exportator şi finanţator din lume. Acţiunile cotate la bursa de la Tokio depăşeau în valoare pe cele cotate la Big Board în New York. Japonia singură deţinea 54% din numerarul aflat în toate băncile din întreaga lume. De altfel, primele douăsprezece bănci internaţionale din lume erau deţinute în întregime de capital nipon. Venitul mediu al cetăţenilor niponi depăşea pe cel al cetăţenilor Statelor Unite, care încă se mai refereau la ei înşişi, în mod eronat, ca fiind cei mai bogaţi din lume.

Japonia deţinea şase sute de companii în Marea Britanie şi două sute în Franţa. Analistul Ezra Vogel prezicea o nouă Pax Nipponica. Într-un fel, chiar asta s-a întîmplat. Japonia devenise cel mai mare donator de ajutor extern din lume, împărţind bani – şi influenţa pe care o aduc banii – în Pakistan, Egipt, Turcia, Mexico, Panama, America de Sud, Vietnam, Burma, Caraibe şi Africa sub-sahariană. Mai important este însă un alt aspect, care pare să fi scăpat experţilor. Începînd cu 1988, principalele companii japoneze, sogo shosha, au devenit centrii nervoşi globali ‘care controlează cea mai mare reţea centralizată de facilităţi de producţie, distribuţie şi comunicaţii din lume’. Sogo shosha posedă capacitatea neegalată de a lucra cu culturi care pe alţii îi lasă perplecşi. Cu alte cuvinte, sînt maeştri desăvîrşiţi ai interrelaţionării.” (Howard Bloom, Creierul global. Evoluţia inteligenţei planetare de la Big Bang pînă în secolul al XXI-lea, Editura Tehnică, Bucureşti, 2007)

5. New Media

“Noile media sunt un termen-umbrelă, care înglobează tehnologii diverse. Unii specialişti sunt de părere că pot fie considerate noi media atît blogurile, podcasturile, jocurile video, lumile virtuale, enciclopediile de tip wiki, dar şi orice dispozitiv mobil, televiziunile interactive şi chiar siteurile şi emailul. Alţii consideră că blogurile şi lumile virtuale îşi au locul mai degrabă în categoria social media, pentru că şi ele încurajează formarea de comunităţi virtuale şi reţele sociale.”

“MySpace.com este unul dintre cele mai populare siteuri de networking social. […] Succesul a atras atenţia mass media şi marilor investitori şi, ca şi în cazul YouTube, în iunie 2005, siteul MySpace.com a fost cumpărat de marele magnat al presei Rupert Murdoch pentru suma de 580 de milioane de dolari. […] MySpace avea, în iulie 2007, 68 de milioane de utilizatori unici.”

“Există deja peste 70 de milioane de bloguri, iar la fiecare două secunde apar trei noi bloguri. Creşterea de la 35 de milioane de bloguri (cîte erau în octombrie 2006) la 75 de milioane în aprilie 2007 s-a făcut în doar 320 de zile. Japoneza a devenit limba numărul unu în blogosferă (37%), urmată de engleză (36%) şi, la mare distanţă, de chineză (8%).” (Dorina Guţu, New Media, Editura Tritonic, Bucureşti, 2007)

4. Starea naţiunii în UE

România este, cu 298 de kilometri de autostradă, codaşa Uniunii Europene la infrastructură rutieră.
Olimpicii români au obţinut locul 11 la Olimpiada Internaţională de Matematică din 2007.

România este pe ultimul loc în Europa la consumul de săpun, detergent şi pastă de dinţi.
Românii beau peste 27 de litri de vin pe an (fiind întrecuţi însă de francezi şi luxemburghezi).

58% dintre români se duc la o biserică cel puţin o dată pe lună.
59% dintre români se duc la mall/hypermarket cel puţin o dată pe lună.

Starea naţiunii în Uniunea europeană

Românul – portret robot 2007

3. Importanţa elitelor

“De ce sînt importante elitele în România? În primul rînd pentru că sîntem încă o ţară rurală, în curs de dezvoltare, individualistă şi cu un simţ civic slab dezvoltat şi în aceste condiţii modernizarea nu se poate face decît prin acţiunea elitelor de sus în jos şi mai ales prin exemplu personal. Acest adevăr era bine înţeles de elita paşoptistă (politiceni şi militari), nu foarte numeroasă (conform academicianului Berindei aceştia nefiind mai mult de 100), dar hotărîtă să se sacrifice pentru ‘propăşirea patriei’. Aşa s-a obţinut prima modernizare a României, reper fiind România Regală de pînă la 1947, adevărata ‘epocă de aur’ (în sensul său sociologic şi occidental de ‘golden age’). Fără a fi perfecte, instituţiile occidentale oferiseră românilor un făgaş mai bun, de preferat celui ‘ruso-turcesc sau local-tradiţional’. În al doilea rînd, în epoca în care trăim, cea a globalizării şi a societăţii post-industriale, a societăţii cunoaşterii, modernizarea trebuie făcută cu participarea elitei conducătoare, nu pentru că altfel nu se poate, ci pentru că asta este calea cea mai rapidă şi România este deja cu 50 de ani în urma Vestului.” (Iulian Fota, 22, Nr. 52 (929) + 1 (930), 21 decembrie 2007 – 7 ianuarie 2008)

2. “Rebranduirea” Poştei Române

“Poşta Română se ‘rebrănduieşte’ şi a făcut un clip despre valoarea nepreţuită a tradiţiei. SÎnt de-a dreptul indignat, căci numai eu ştiu cîte notiţe am dat în acest colţ de pagină despre scrisori întîrziate şi pierdute, despre colete făcute praf sau despre mitocănia funcţionarilor. Dacă vrea să-şi creeze cu o adevărat nouă, Poşta Română ar trebui să înceapă prin a-şi cere scuze pentru serviciile absolut deplorabile de pînă acum.” (M.C. – Cu ochii-n 3,14, Dilema veche, Nr. 201, 13-19 decembrie 2007)

1. România, însă (!), a încălcat legislaţia UE de zece ori în 2007

“Experienţa de un an ca stat membru al UE a adus României şi contre serioase cu Bruxelles-ul. Taxa auto, funcţionarea necorespunzătoare a serviciului de urgenţă 112 şi publicitatea înşelătoare sînt, însă, numai trei dintre problemele din cauza cărora Comisia Europeană a deschis proceduri de încălcare a dreptului comunitar asupra României. Datele oficiale de la Bruxelles arată, însă, că, în 2007, împotriva României s-au deschis zece astfel de proceduri.” (HotNews.ro, 24 decembrie 2007)

Lasă un comentariu