Alin Cristea – un protestatar orădean împotriva corupției din guvern, dar și împotriva corupției din instituțiile religioase

Alin Cristea a reprezentat Oradea la București, în 4 martie 2017, la o întîlnire a reprezentanților protestatarilor din orașele României.

Alin Cristea a participat 27 de zile consecutiv, începînd cu 31 ianuarie, la protestele din Oradea – precum și la protestele din 22 ianuarie, 29 ianuarie şi din martie -, dar și la 3 seri de protest la Bucuresți, inclusiv marșul de peste 10 km din 5 martie.

Interviu la București (23.000 de vizualizări):

Oradea, 12 martie 2017

(UPDATE 19 mai 2017 – Mai jos e al doilea la Bucureşti, în ZIUA 100 de proteste, 10 mai 2017, interviu cu 13.000 de vizualizări)

Alin Cristea a editat 4 numere din Jurnal de PROTEST, 8 pagini color, și un supliment REZIST, 4 pagini alb-negru.

http://oradeaculturala.wordpress.com

Alin Cristea e cunoscut nu doar ca protestatar împotriva corupției din guvern, ci și împotriva corupției din instituțiile religioase.

9 aprilie 2017 (de Florii) – Alin Cristea în fața Bisericii Baptiste Providența din Oradea.

Alin Cristea: „M-au întrebat cîțiva, pe rînd, pentru ce protestez.

Împotriva minciunii, am răspuns de fiecare dată.

Un răspuns incomplet, dar suficient.

Un răspuns mai amplu, dar poate nerelevant pentru mulți – sătui de conceptul „lupta împotriva corupţiei”, demonetizat prin abuz – ar fi fost: Împotriva corupției.

Minciuna e doar unul dintre mecanismele corupţiei.

Mai sînt și altele: dezinformarea, manipularea, șantajul, mita, merceneriatul etc.

Sînt cunoscut pentru apetitul meu pentru adevăr.

M-am declarat și mă declar loial adevărului, în măsura în care se poate cunoaște.

Poziția mea e incomodă pentru mine, e incomodă pentru rudele mele, e incomodă pentru pastorii baptiști și penticostali cărora le reproșez compromisurile în chestiunea adevărului, poziția mea e incomodă pentru prietenii mei, dar e incomodă mai ales pentru nonprietenii mei, cei cărora mă opun determinat de chestiunea adevărului.

Zicea Grecul că e mai prieten cu adevărul decît cu oricine, iar Iudeul zicea că pentru aceasta a venit în lume, ca să mărturisească despre adevăr (Ioan.18:37).

Orice și oricît aș scrie, 100 sau 1.000 de pagini, tot nu aș putea îndeajuns să subliniez importanța adevărului pentru orice persoană, pentru orice familie, pentru orice instituție religioasă sau seculară, pentru orice țară, pentru economia cosmosului.

Una dintre resursele inepuizabile ale unei țări constă în loialitatea față de adevăr.

Trecutul nu trece. E nevoie de asumarea lui, de o relaționare (incomodă) cu el, de redefinirea identității în raport cu adevărul, nu cu reinterpretarea politică, culturală, ideologică a adevărului.”

De mai mulţi ani, Alin Cristea protestează împotriva emanuelismului negruțian, principalii reprezentanți ai acestui fenomen care domină baptismul orădean de 20 de ani fiind: Paul Negruț (rector Universitatea Emanuel, pastor al Bisericii Emanuel, fost președinte al baptiștilor din România, fost președinte al Alianței Evanghelicilor din România), Doru Hnatiuc (pastor BE,fost prorector UE), Marius Cruceru (fost decan la UE).

Alin Cristea e licențiat în topografie minieră (1993, Petroșani, cursuri la zi) și e licențiat în teologie baptistă (1999, Oradea, cursuri la zi).

A intrat primul și a terminat primul în grupa de teologie din anii 1995-1999, coordonator de grupă Doru Hnatiuc, la Universitatea Emanuel.

Lucrarea de licenţă: În căutarea identităţii. O abordare critică a relativismului antropologic postmodern, coordonator Paul Negruț.

http://romaniaevanghelica.wordpress.com/alin-cristea

http://asociatiathymos.wordpress.com/referinte

Alin Cristea e blogger (100 bloguri) și activează pe Internet, în regim de voluntariat, de peste 14 ani.

A editat 3 reviste de cultură religioasă – Confesionala, Perspective, România Evanghelică.

Alin Cristea face parte din grupul de organizare a Marșului pentru Viață – Oradea, cu 6 ediții.

Adevărul de Seară Oradea, 1 aprilie 2009

Bihoreanul, 14 ianuarie 2005

Ziarul financiar, 15 martie 2005

Un protest al lui Alin Cristea în 21 noiembrie 2010 în Biserica Baptistă Providența din Oradea (unde a fost membru fondator). În mîini ține „Istoria baptiştilor din România 1856-1989”, vrînd să atragă atenţia asupra principiilor autentice ale baptiştilor (români), principii care exclud orice formă de manipulare, corupție, mercenariat.

Filozoful englez John Locke (1632-1704) scria: „Baptiștii au fost primii care au propus lumii libertatea religioasă deplină; libertatea adevărată și dreaptă, libertatea egală și imparțială.”

În anul 1612, pastorul baptist Thomas Helwys îi scria regelui Angliei Iacob I:

„Regele este un om muritor, şi nu Dumnezeu; de aceea nu are nicio putere asupra sufletelor nemuritoare ale supușilor săi… Religia este o problemă între om și Dumnezeu. Lăsați-i să fie eretici, turci, evrei sau orice altceva. Regele nu va răspunde în locul lor înaintea lui Dumnezeu. De aceea, regele nici nu poate fi judecător între Dumnezeu și om.”

Aşadar, precum se formulează în Preambulul Statutului de organizare și funcționare a Cultului Baptist – Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 59 din 25/01/2008, „baptiştii consideră că libertatea religioasă este inalienabilă şi irevocabilă şi că nicio altă libertate nu este în siguranţă acolo unde nu există libertate religioasă”.

Pe baptiștii care practică manipularea și alte forme de corupție Alin Cristea îi numește baptiști ofiliți, precum actualii lideri naționali: Viorel Iuga, Samy Tuțac, Paul Negruț și alții.

În numeroase rînduri, Alin Cristea a atras atenția asupra pervertirii principiilor baptiștilor în instituțiile confesionale.

Au atras atenția și alții.

Anul acesta, în 24 martie, Teofil Stanciu, cel mai bun eseist dintre bloggerii români baptiști și penticostali (peste 1.000 de bloguri în lb. română ale baptiștilor și penticostalilor), a scris pe contul lui de Facebook:

UEO și BBEO și-au câștigat o nedorită reputație de locuri în care este apreciată obediența și în care se practică manipularea. Or acceptarea unor puncte de vedere diferite, critice, antipatice este un semn de normalitate, care ar putea dovedi că adevărul este mai prețuit decât supușenia slugarnică.” (sublinierea mea)

UEO – Universitatea Emanuel Oradea
BBEO – Biserica Baptistă Emanuel Oradea

Informatia de Vest, Nr. 96, 27 martie – 2 aprilie 2007

În 2007, Paul Negruț a fost acuzat, în presa locală, de „un grup de credincioși baptiști”, că cel puţin opt capitole dintr-o carte în limba engleză se regăsesc, traduse „mot à mot”, fără a fi specificat autorul, în lucrarea intitulată „Curs de etică” pe care Paul Negruț l-a susținut începînd din anul 1999. A fost exonerat, în mod neconvingător, de Comunitatea Baptistă din Oradea, al cărei președinte era… fratele lui Paul Negruţ.

Un alt ziar orădean (decît cel în care a apărut acuzaţia) îl citează: “Am mers personal în California, la domnul Scott Rae, căruia i-am cerut iertare pentru această regretabilă eroare, explicându-i situaţia. Mi-a spus că înţelege situaţia şi acceptă scuzele mele, asigurându-mă de întregul său sprijin pentru publicarea traducerii cărţii sale în limba română şi, mai mult, că va face tot posibilul să vină la lansarea cărţii sale în România.”

Însă explicaţiile pe care le-a dat pe Internet (Paul Negruţ nefiind nicidecum un adept al Internetului) au generat scrisoarea deschisă din partea lui Dănuţ Mănăstireanu în care îl critică dur:

„Sper din toată inima, spre binele tău şi al prestigiului (cât a mai rămas din el) comunității evanghelice din România, să găsești argumente convingătoare cu privire la nevinovăția ta, și asta nu doar pentru mine, care oricum nu contez pentru tine, dar măcar pentru oameni ca Bob Yarbrough sau Phil Roberts, de care știu sigur că îți pasă și care, din câte știu nu sunt deloc convinși că n-ai plagiat. Iar dacă te îndoiești de asta, îi poți întreba personal.”

Articole

Oradea Online, 23 februarie 2007
Acuzat de plagiat – Universitate Emanuel Oradea

The Gospel Coalition, 28 februarie 2007
Paul Negrut accused of plagiarism

Alin Cristea: My opinion is that “Paul Negrut Accused of Plagiarism” is less important than other grave matters of activity of public person Paul Negrut, with negative consequences for evangelical world.

Bihor Online, 2 martie 2007
Rectorul n-a plagiat

„Rectorul Universităţii Emanuel din Oradea respinge acuzaţiile anonime de plagiat care au apărut în urma unei sesizări trimise la editura americană Zondervan Publishing House cu semnătura „un grup de credincioşi baptişti”.”

The Gospel Coalition, 5 martie 2007
Baptist Press Article on Paul Negrut and Plagiarism

Bihor Online, 7 martie
„Cruciada” plagiatului

„Articolul „Rectorul n-a plagiat” a generat pe portalul BIHON primul forum cu peste o sută de păreri din care nici una nu a trebuit ştearsă de redacţia Bihor Online pentru limbaj vulgar sau insultator (cum se întâmplă mai ales la articolele legate de evenimente rutiere sau fotbalistic.”” target=”_blank”>2007 – Acuzația de plagiat la adresa lui Paul Negruț

2. Al doilea caz e în legătură cu campania de denigrare a lui Iosif Țon din 2010-2011 de către Paul Negruț și mai ales Marius Cruceru (dar și alții).

„Inchiziția modernă, reinventată la Oradea sub semnul Evangheliei: pocăiții s-au înverșunat împotriva pastorului Iosif Țon, un adevărat „patriarh” al comunității baptiste din România, acuzându-l de erezie și înlăturându-l din propria biserică.”

Spinul bihorean, Nr. 150 (25), 24-30 martie 2011

Fotografia de jos e a mea, a fost folosită fără acordul meu.

Probabil apariția acestui articol mi se datorează mie, întrucît am semnalat în mai multe locuri (acolo unde știu eu că trebuie) că există nemulțumiri în rîndul baptiștilor români în legătură cu prezența lui Tăriceanu-5 soții la Universitatea Emanuel pentru a susține familia… tradițională.

O altă figură publică a cărui prezență la Universitatea Emanuel a iscat proteste publice a fost Victor Ponta (despre care Dan Tapalagă scria: „Capacitatea premierului Victor Ponta de a mutila adevărul nu cunoaşte, practic, limite.”):

http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2015/10/17/acum-1-an-17-10-2014-victor-ponta-la-universitatea-emanuel-oradea

Pe site-ul Universității Emanuel – http://www.emanuel.ro/despre-ueo/istoria-noastra – nu este menționat… fondatorul instituției, Iosif Țon.

Nu doar că Iosif Țon (pe care Dorin Dobrincu, fost director al Ahivelor Naționale, îl consideră “cel mai vocal dintre evanghelicii români opozanți ai comunismului”) a fost fondatorul Universității, dar și al altor instituții importante din istoria postdecembristă a evanghelicilor din România, precum Radio Vocea Evangheliei, Editura Cartea Creștină, Alianța Evanghelică din România.

Cele două momente importante din secolul XX pentru România și pentru evanghelicii români, Unirea și Revoluția, au produs două figuri importante pentru baptiști: Constantin Adorian și Iosif Țon.

Dintre aceștia, Iosif Țon, ultimul mare mit al baptiștilor români, rămâne cea mai cea mai notorie instituție a baptiștilor români.

Dar, și mai important, Țon rămâne cea mai importantă figură din istoria evanghelicilor români – baptiștii au apărut în România pe la 1856, creștinii după Evanghelie pe la 1899, penticostalii pe la 1922.

Anul trecut, Samy Tuțac – președintele Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Timișoara și unul dintre vicepreședinții Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România – a modificat un document oficial:

Scrisoare deschisă către Consiliul Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România

NOTĂ

Grupajul de informații a fost întocmit, pentru presă, de Alin Cristea.

Vodafone 0722-205367

http://www.facebook.com/alin.cristea.9

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: