Retrospectiva lunii – Mai 2021

Războiul de 11 zile

„Hamas a început ostilitățile pe 10 mai. A lansat rachete asupra Israelului, după ce sute de palestinieni au fost răniți în confruntările cu poliția israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim. După aceste atacuri, Israelul a lansat o operațiune menită să decimeze capacitățile militare ale militanților. […]

Ambele părți combatante, Israelul și Hamas, gruparea care guvernează în Gaza, au revendicat victoria.”

http://revista22.ro/international/armistitiu-intre-israel-si-gaza-teororistii-hamas-mainile-noastre-sunt-pe-tragaci

„La ora actuală, Hamas apare ca un lider al palestinienilor, depășind cu mult popularitatea Autorității Palestiniene și pe cea a președintelui acesteia, Mahmud Abbas. Problema Hamasului însă este că, în afara cîtorva state care-l sponsorizează, ca Iranul sau Qatarul, nu este un partener de dialog cu comunitatea internațională, multe țări încluzîndu-l pe lista organizațiilor teroriste.

Cu toată simpatia pe care a trezit-o populația din Gaza, principalele puteri nu vor să aibă de-a face cu Hamas, exemplul cel mai concludent fiind președintele american Joe Biden. Acesta a declarat limpede că America va contribui la reclădirea Fîșiei Gaza, dar partenerul de colaborare vor fi Autoritatea Palestiniană și președintele Abbas. Explicația președintelui american a fost una simplă: Washingtonul nu dorește ca fondurile oferite să fie folosite pentru reînarmare. Întrebarea la care deocamdată nu s-a dat răspuns a fost cum va putea fi ajutată reconstrucția în Gaza, unde Autoritatea Palestiniană nu are nici un fel de influență.  Un eventual dialog Hamas-Israel este, cel puțin deocamdată și în mod oficial, exclus, chiar și negocierile pentru acordul de încetare a focului au fost realizate prin intermediul Egiptului. Și, oricum, Hamas nu a renunțat la continuarea luptei împotriva Statului evreu, a acceptat un răgaz, timp în care va încerca să-și refacă arsenalul.”

http://www.observatorcultural.ro/articol/nici-un-cistigator-in-razboiul-dintre-israel-si-gaza

„Un alt element care trebuie reținut din acest conflict este existența unei unități palestiniene care transcede situațiile particulare în care se află acest popor – Fâșia Gaza, Ierusalimul de Est, Cisiordania și arabii israelieni. Mai ales acest ultim aspect dă de gândit, probabil, planificatorilor politici israelieni care poate speraseră că multiplele dovezi de solidaritate între evrei și arabii palestinieni din timpul pandemiei însemnau și un atașament față de statul israelian. Este vorba mai degrabă de o loialitate funcțională a acestor cetățeni decât o adeziune la un proiect comun statal și societal. Această izbucnire a tuturor comunităților palestiniene arată vitalitatea acestora, dar și criza profundă, blocajul pe care îl resimt în găsirea unei soluții care să însemne un proiect statal și național propriu. Acest blocaj nu este vina numai a părții israeliene sau a puterilor cu influență în Levant, dar și a palestinienilor înșiși care cunosc poate cea mai gravă criză politică: președintele Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, se află la final de carieră politică, iar influența sa și a organizației Fatah este mai redusă ca oricând, neexistând încă perspectiva unui înlocuitor care să ofere un leadership. Din acest unghi, conflictul cu Israelul a reprezentat o mare victorie pentru Hamas, pentru poziționarea acestei mișcări în rândul palestinienilor. Și, evident, o înfrângere a palestinienilor moderați.”

http://revista22.ro/opinii/stefan-popescu/conflictul-cu-israelul-a-fost-o-victorie-pentru-hamas 

Belarus

La a fost interceptat în spațiul aerian din Belarus de un avion de vânătoare și deviat de controlul traficului aerian belarus către Aeroportul Național din Minks.

La scurt timp după aterizarea la Minsk, Raman Pratasevic a fost luat de miliția belarusă.

http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Protasevich

„Roman Protasevich, în vârstă de 26 de ani, a părăsit Belarusul în 2019 și a acoperit evenimentele din jurul alegerilor prezidențiale din 2020 alături de publicația Nexta, una dintre cele mai critice la adresa lui Alexandr Lukașenko. […]

…Nexta, o publicație de opoziție care a ajutat la organizarea protestatarilor în timpul manifestațiilor împotriva lui Lukașenko de după alegerile prezidențiale din august 2020, scrutin catalogat de către UE, SUA, dar și opoziția din Belarus drept viciat.”

http://www.libertatea.ro/stiri/cine-este-jurnalistul-roman-protasevich-pentru-a-carei-arestare-belarusul-a-deturnat-un-avion-civil-3565081

„Deocamdată, problema Belarus este o extensie deosebit de gravă a repertoriului marilor provocări la adresa securităţii în zona noastră şi, în acest sens, este absolut încurajator să vedem mobilizare exemplară a instituţiilor occidentale, UE şi NATO în mod egal, în a reacţiona la manifestările inacceptabile ale ultimului dictator din Europa.”

http://adevarul.ro/international/europa/belarus-posibila-aparitie-unui-stat-esuat-grantia-uenato-rusia-implicatiile-securitate-1_60acb5755163ec4271682741/index.html

Bolojan şi artiştii orădeni

“Ceea ce nu înțeleg domnii Ilie Bolojan și colegii domniei sale din TOATE partidele e relația convergentă PARTICULARĂ dintre economie, viața culturii unei țări și tradițiile specifice ale sistemelor cultural-administrative din țara în care s-au născut și în care, iară, li s-a permis să devină mici ceaușești locali.”

http://www.jatekter.ro/?p=36219

POZE – Susţin artiştii orădeni

http://oradeaculturala.wordpress.com/2021/05/21/poze-sustin-artistii-oradeni

Mircea Morariu: După evenimentele de astă seară, Ilie Bolojan ar trebui să înțeleagă că poți păcăli o vreme pe toată lumea, dar nu o poți face la infinit.

Dilema veche vă recomandă

„H. Richard Niebuhr a fost unul dintre cei mai cunoscuți teologi americani din secolul XX și fratele unui alt teolog cel puțin la fel de celebru: Reinhold Niebuhr. 

Cristos și cultura face parte din galeria lucrărilor clasice în spațiul teologic nord-american și a devenit un manual de studiu în numeroase școli de teologie. Editura Casa Cărții din Oradea propune cititorului român traducerea acestei cărți, realizată de Teofil Stanciu.

Contestată și elogiată încă de la apariție, cartea este un punct de reper pentru oricine dorește să înțeleagă mai bine relația creștinului cu societatea. Autorul construiește pe ideea că fiecare creștin experimentează tensiunea iscată de cerințele ireconciliabile ale lui Cristos și ale culturii. Nu există însă o singură modalitate validă de gestionare a acestei tensiuni, ci, de-a lungul istoriei creștinismului, Niebuhr identifică cinci soluții posibile, pe care le prezintă recurgînd la metoda tipologică: (1) Cristos împotriva culturii, (2) Cristosul culturii, (3) Cristos deasupra culturii, (4) Cristos și cultura în relație paradoxală, (5) Cristosul care transformă cultura.

http://dilemaveche.ro/sectiune/dilema-veche-va-recomanda/articol/cristos-si-cultura

Cîteva reviste de cultură

1 leu – Orizont
2 lei – Apostrof
2 lei – Ramuri
3 lei – Viaţa Românească
3 lei – Luceafărul
5 lei – Tribuna
5 lei – Observator cultural
7 lei – Dilema veche
7 lei – Contemporanul
10 lei – Familia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: