Ce s-a întîmplat – 8 februarie

1587Maria Stuart, regina Scoției (1542–1567), a fost executată prin decapitare, după o lungă încarcerare în Turnul Londrei, fiind acuzată de conspirație și trădare împotriva verișoarei sale, Regina Elisabeta I a Angliei.

Datorită acuzațiilor, judecății și condamnării sale, respectiv a sfîrșitului său, a ajuns să fie cunoscută ca unul dintre monarhii cu cel mai tragic destin din istorie.

1828 – S-a născut Jules Verne (d. 1905), celebru scriitor francez.

Opera lui Jules Verne este populară în întreaga lume, conform Index Translationum, cu un total de 4.702 traduceri în 148 de limbi. Verne ocupă locul al doilea în rîndul celor mai traduși autori, după Agatha Christie.

În 2011, Jules Verne era de asemenea autorul de limbă franceză cel mai tradus pe plan mondial. Jules Verne a rămas cel mai tradus scriitor de romane.

1856 – Barbu Știrbei decretează desființarea robiei în Țara Românească.

1859 – Intrarea triumfală a lui Alexandru Ioan Cuza în București, după dubla sa alegere ca domn al Principatelor Române.

Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliție, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacționat astfel față de manifestările autoritare ale domnitorului.

1878 – S-a născut Martin Buber, filosof german (d. 1965).

În 1923 a scris un faimos eseu despre existență numit Eu și Tu.

1915 – Controversatul film al lui D. W. Griffith, „Nașterea unei națiuni” (The Birth of a Nation), a avut premiera la Los Angeles.

“Dacă urmările acestui film sînt imediate în Statele Unite, ele sînt mult mai puţin considerabile în celelalte ţări. În Franţa, cenzura consideră proiectarea acestei opere violent rasiste ca inoportună, mai ales în acel moment, cînd trupele coloniale luptau pe front. Astfel, acest film este văzut în Franţa cu şapte ani întîrziere, după ce o sută de alte filme îi popularizaseră învăţăturile. A fost nevoie de reculul istoriei pentru ca Europa să înţeleagă că 8 februarie 1915, data reprezentării filmului Naşterea unei naţiuni, este prima zi de domnie universală a Hollywoodului.” (Georges Sadoul) (Istoria cinematografului mondial)

“Cu Naşterea unei naţiuni, filmul a fost recunoscut ca forma de artă cea mai persuasivă şi mai penetrantă a timpului nostru. Şi aceasta, la numai 20 de ani de la prima demonstraţie publică a lui Edison.” (Arthur Knight) (Cinema… un secol şi ceva, 2002)

1916 – Conform legendei, aflat la Zürich, în cafeneaua „Cabaret Voltaire”, scriitorul Tristan Tzara creează un nou curent de avangardă: dadaismul.

Tristan Tzara (1896-1963) este pseudonimul lui Samuel Rosenstock, poet și eseist român evreu, născut în localitatea Moinești din România și stabilit mai târziu în Franța, cofondator al mișcării culturale dadaiste, care a condus la o revoluție majoră în artele plastice și literatură.

1932 – S-a născut John Williams, compozitor american de muzică de film.

Într-o carieră de aproape șase decenii, John Williams a compus unele dintre cele mai cunoscute coloane sonore din istoria filmului, inclusiv seria Star Wars, Jaws, Superman, seria Indiana Jones, E.T. the Extra-Terrestrial, Hook, Jurassic Park, Schindler’s List, Home Alone și primele trei filme din seria Harry Potter. A avut o lungă colaborare cu regizorul Steven Spielberg, compunând muzica pentru toate filmele acestuia, exceptând două.

John Williams a cîștigat cinci premii Oscar, patru Globuri de Aur, șapte premii BAFTA și 21 de premii Grammy. Cu 48 de nominalizări la premiile Oscar, Williams este pe locul 2 în topul persoanelor cu cele mai multe nominalizări, după Walt Disney.

SURSE

Wikipedia (ro)
Wikipedia (en)
BBC: On This Day
The New York Times: On This Day

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: