Memorialul durerii (TVR Cultural): Traian Dorz

Luni, 26 martie 2012, ora 22.10, TVR Cultural transmite, în cadrul emisiunii „Memorialul durerii”, filmul documentar „Un poet creştin: Traian Dorz”, realizator: Lucia Hossu-Longin.

Reluare: Duminică, 1 aprilie 2012, 13.00

Vezi: Wikipedia – Traian Dorz

Zoe Dumitrescu-Buşulenga: “Glasuri ale amintirilor din anii luminoşi ai copilăriei, glasuri de colind românesc şi cîntece de leagăn, glasuri de durere adîncă din funduri de temniţă, glasuri de rugă fierbinte în aşteptarea jertfei izbăvitoare, toate se strîng şi răsună cu putere în poezia lui Traian Dorz, topite şi transfigurate în focul credinţei arzătoare, al nădejdii şi dragostei de Dumnezeu. Cu o simplitate de suflet copilăresc, dar şi de martir, cuvîntul se rosteşte curat şi blînd în lumina cerească a aşteptării însetate a mîntuirii, a întîlnirii faţă la faţă cu milostivul Domn Iisus. Şi tocmai această simplitate a unui însetat de absolut dă versului lui Dorz puterea de a emoţiona deopotrivă sufletele oamenilor de rînd şi pe cele ale intelectualilor credincioşi. Forţa mesajului său duhovnicesc depăşeşte valoarea expresiei estetice, aşezîndu-l pe acest împătimit al credinţei în rîndul poeţilor religioşi trecuţi prin cumplita gheenă a închisorilor din anii negri ai ateismului comunist, după Vasile Voiculescu, Nichifor Crainic, Radu Gyr şi ceilalţi care au înălţat, asemenea lui, de după gratii, ruga lor către Domnul Izbăvitorul.”

Dumitru Stăniloae: “Am o aleasă preţuire petnru fratele Traian Dorz şi pentru poeziile pline de o înflăcărată dragoste pentru Dumnezeu, exprimată în minunatul grai al poporului nostru pe care îl sfinţeşte şi mai mult prin aceste poezii. Facă Dumnezeu să sporească credinţa poporului nostru prin această ofrandă caldă a sufletului său.”

Nichita Stănescu: “Versurile lui Traian Dorz, în naivitatea lor divină, amintesc de colindele sau de ninsoarea cu fulgi albi de zăpadă a ochilor mamei mele. Acum, cînd poezia lui izvorăşte în verbul stelar şi ceresc, noi, colegii lui mai tineri, îl sărbătorim ca pe un moş-strămoş”. (Bucureşti, 7 decembrie 1983)

Adolf Novak (citat de Daniel Brânzei, în Identitate creştină în istorie, 1998):

“Traian Dorz, care a scris peste 15.000 de poezii, grupate acum în 28 de volume, şi alte 46 de cărţi de meditaţii la textele biblice, de istorioare pentru copii etc., a fost condamnat de şase ori şi a petrecut în total 17 ani în diferite închisori. Dintre cei 17 ani, 12 ani a stat închis fără să fi existat vreo sentinţă judecătorească! (Statul comunist se ferea să facă publicitate persecuţiei – n.a.) Privit ca lider al Oastei Domnului, Traian Dorz a fost silit să trăiască sub domiciliu forţat majoritatea anilor. Ultima lui arestare a avut loc pe 3 August 1981. La vîrsta de 67 de ani, el a fost condamnat atunci la ‘doar’ 2 ani de detenţie. După şase luni a fost însă eliberat din nou. Opt ani mai tîrziu, la 29 Mai 1989, Traian Dorz a murit la spital, fără să mai apuce să vadă ‘schimbarea’ politică din acel an.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: