Reimaginarea bisericii – 3 exemplare la preț redus la Anticariatul lui Teofil Stanciu

La Editura Kerigma din Oradea a apărut cartea Reimaginarea bisericii, de Frank Viola, care se poate achiziționa cu 32 de lei.

3 exemplare NOI la preț redus – 20 de lei – se găsesc de vînzare la anticariatul lui Teofil Stanciu, de pe str. Primăriei, în apropierea Bisericii Emanuel.

“Acesta este scopul acestei cărți: să articuleze un răspuns biblic, teologic și practic la întrebarea, “Există un mod viabil de a face biserică altfel decât în cadrul experienței bisericii instituționale? Și dacă da, care este acesta?

Dacă am învățat ceva în ultimii douăzeci de ani, este că la o carte ca aceasta vor exista două răspunsuri. Unul va suna cam așa: “Slavă Domnului, uite că nu sunt nebun! Am crezut că mi-am pierdut mințile. Văd că și alții au aceleași sentimente față de biserică pe care le am și eu. Cartea asta dă glas acestor sentimente și gândurilor pe care le am de ani de zile cu privire la biserică. De asemenea, îmi dă speranță că există un mod de viață ca membru al bisericii de o calitate superioară celui îndeobște cunoscut și acceptat.”

Celălalt răspuns va suna cam așa: “Cum îndrăznești să pui la îndoială practicile noastre bisericești? Dumnezeu iubește biserica. Ce drept ai tu s-o critici? Și cine-ți dă ție dreptul să pretinzi că felul tău de a face biserică este singurul valid!?”

Eu sunt primul care admite, în ceea ce mă privește, că este posibil să greșesc, în concepțiile mele. Încă mai cresc și învăț. Cu toate acestea, problema cu această obiecție specifică este că scoate la iveală tocmai problema la care se referă această carte, și anume aceea că noi, creștinii, avem concepții confuze cu privire la ce înseamnă biserica. În niciun caz, eu nu critic biserica. De fapt, scriu această carte tocmai pentru că iubesc biserica foarte mult. Și pentru că o iubesc într-o asemenea măsură, aș vrea să văd cum trupul lui Hristos se exprimă așa cum cred eu că a intenționat Dumnezeu la început ca acesta să o facă. De aceea, biserica n-ar trebui să fie confundată cu o organizație, o denominație, o mișcare sau structură de conducere. Și așa cum voi argumenta în această carte, Dumnezeu nu păstrează tăcerea asupra modului, natural, în care ar trebui ca biserica Sa să se exprime aici pe pământ. Prin urmare, ceea ce-mi reimaginez eu în aceată carte nu e biserica în sine, ci practicile ei actuale.

Mai mult, nu voi pretinde niciodată că nu există decât un singur mod “corect” de a face biserică. Și în nici un caz nu voi pretinde că eu am găsit acest mod. Această carte prezintă o reimaginare a bisericii în câteva expresii noi – expresii ce cred că sunt în armonie cu învățătura lui Isus și a apostolilor. În ce mă privește pe mine și pe nenumărați alți credincioși, noi am găsit că aceste expresii răspund celor mai profunde aspirații ale noastre ca și creștini.

Două cărți o preced pe aceasta. Prima este intitulată The Untold Story of the New Testament Church [Povestea nespusă a bisericii Noului Testament]. În această carte, prezint întreaga epopee a bisericii primului veac, în ordine cronologică. Cartea Faptele Apostolilor și Epistolele sunt combinate armonios, ca să creeze o narațiune fără sincope istoriei bisericii primare. Reimaginarea bisericii se bazează pe această relatare cursivă. Diferența este că Reimaginarea împrumută anumite cadre din aceată frumoasă narațiune și le împarte în categorii specifice. Împreună, amândouă cărțile redau o imagine captivantă a vieții bisericii noutestamentale.

A doua carte, intitulată Creștinism păgân?, demonstrează, cu date istorice, că biserica din zilele noastre a deviat într-o mare măsură de la rădăcinile sale originare. Biserica, așa cum o cunoaștem în prezent, a evoluat (sau mai bine zis a involuat) de la o expresie vie, exuberantă, organică a lui Isus Hristos, spre o organizație ierarhică, avându-și centrul de greutate la vârf, și a cărei structură urmează modelul Imperiului Roman. Este semnificativ faptul că cele mai multe biserici contemporane păstrează încă această structură.

Cartea aceasta este compusă din două părți. Prima parte este intitulată “Comunitate și întruniri”. În această parte, studiez modul în care își trăia viața biserica primară și modul în care se întrunea. Apoi, compar aceste elemente cu practicile bisericii contemporane.

A doua parte a cărții este intitulată “Conducere și responsabilitate”. În această parte, avansez ideea unui mod nou de înțelegere a conducerii, a autorității și a responsabilității de a da socoteală. Acest model este contracultural, dar înrădăcinat în principiile biblice. Este, de asemenea practic. Am văzut, în ultimii douăzeci și ceva de ani, că funcționează. Am adăugat și un apendice în care ofer răspunsuri la obiecțiile ridicate.

Vă rog să rețineți că intenția mea în scrierea acestei cărți este constructivă, nu polemică. Totuși, datorită faptului că multe dintre ideile pe care le prezint sunt radical diferite de concepția tradițională, acestea îi vor face, probabil, pe unii să ridice din sprâncene și, în unele cazuri, vor stârni chiar ostilitate.

Speranța mea este că veți avea răbdare și mă veți însoți și, de asemenea, că veți lua în considerare fiecare din argumentele mele în lumina Scripturii și a propriei conștiințe. Atitudinea cu care am scris această carte este descrisă cel mai bine de C.S. Lewis: “Socotiți-mă un pacient aflat în același spital cu dumneavoastră, dar care, fiind internat de mai multă vreme decât sunteți dumneavoastră, vă poate da niște sfaturi.” Dorința inimii mele este să văd poporul lui Dumnezeu eliberat de sub tirania stării actuale și de sub opresiunea structurilor de conducere. Și toate acestea pentru un singur motiv – ca Isus Hristos să poată ocupa din nou locul central și suprem în biserica Sa.” (p. 12-14)

PARTEA ÎNTÂI: Comunitate și întruniri

1. Reimaginarea bisericii ca organism
2. Reimaginarea întrunirii de biserică
3. Reimaginarea Cinei Domnului
4. Reimaginarea locului de adunare
5. Reimaginarea familiei lui Dumnezeu
6. Reimaginarea unității bisericii
7. Practica bisericii și planul veșnic al lui Dumnezeu

PARTEA A DOUA: Conducere și responsabiitate

8. Reimaginarea conducerii
9. Reimaginarea supravegherii
10. Reimaginarea luării decizilor
11. Reimaginarea acoperirii spirituale
12. Reimaginarea autorității și a supunerii
13. Reimaginarea acoperirii denominaționale
14. Reimaginarea tradiției apostolice
15. Încotro mergem de-aici?

Anexă: Obiecții și răspunsuri referitoare la conducere

Reimaginarea bisericii – Frank Viola, Editura Kerigma, Oradea, 2011, 277 p.

Postări cu subiect asemănător:

Creștinism păgân?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: