Clișeul Sergiu Nicolaescu

Mircea Dumitrescu: „Din filmele lui Sergiu Nicolaescu doar cu mare efort se pot desprinde unele sensuri şi semnificaţii, căci numai artei îi este propriu acest privilegiu. Din filmele sale desprindem insinuări, tendinţe obscure, scopuri greu de mărturisit, ce aparţin sferei extraesteticului. […] Destinul de regizor creator l-a ocolit întru totul. El n-a înţeles niciodată ce este arta cinematografului şi nici nu sunt semne că va înţelege. A ales numai aspectele sale periferice, nesemnificative, de instrument de manipulare şi de obiect de consum.”

Andrei Gorzo: „Ce e consternant (şi un pic dezarmant) la Nicolaescu nu e faptul că-i un narcisist, ci faptul că e un narcisist atît de transparent în vicleşugurile sale: e chiar ca un copil care-şi pune în scenă, cu înţelegerea lui de copil asupra artei spectacolului, fanteziile eroice de copil. […] Proeminenţa personalităţii lui în cinematografia noastră e gluma unei epoci triste pe seama marelui nostru public.” (Dilema veche, aprilie 2008)

Laurenţiu Brătan: “Probabil că la Visconti s-a raportat Nicolaescu atunci cînd a avut ideea să realizeze Orient Express (sau, mai corect, să ecranizeze romanul Prinţul al lui Tudor Teodorescu-Branişte), dar, ca orice pigmeu, e incapabil să-şi dea seama de distanţa care-l desparte de culmi şi de uriaşi de talia lui Visconti. […] Un film ruşinos, care a înghiţit o groază de bani din bugetul statului.” (22, Nr. 761, 6-11 octombrie 2004)

Iulia Blaga: „Dacă „Orient Express” era liric și comic prin monologurile cu pretenții metafizice la care ne supunea, iar „Supraviețuitorul” un palid avatar al filmelor de acțiune de altădată (vremurile se schimbă, iar oamenii nu țin pasul întotdeauna), „Poker” e cel mai vulgar film realizat de cel mai popular cineast român.”

Victor Rebengiuc: „Nu m-aș duce să văd un film de Sergiu Nicolaescu nici dacă ar rula în holul blocului unde locuiesc.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: