Comentariu la: Avatar sau The Hurt Locker?

Teofil Stanciu scrie azi postarea: Avatar sau The Hurt Locker?

Iată comentariul meu:

1. Dacă ținem cont de ceea ce spunea Robert Ebert, atunci se știa prea bine cine cîștigă.

2. Și eu am avut ieri aceeași senzație că nu rămîn cu mare lucru din Echipa de foc, dar m-am abținut să fac astfel de declarații, după cele ce mi s-au întîmplat acum vreo 20-25 de ani, cînd am zis așa ceva după ce am ieșit de la un film japonez (Dodeskaden, al lui Kurosawa), iar seara, cînd m-a luat la întrebări fratele meu mai mare (cu 14 ani) și mi-a explicat o scenă-două, mi-a fost tare rușine. Nu că nu am înțeles, ci că mi-am exprimat rapid opinia în public.

3. Uitîndu-mă la ce scriu despre film Alex. Leo Șerban (Este, din tot ce am văzut despre acest subiect, cel mai adevărat film-mărturie, la limita documentarului – şi a suportabilităţii.), Roger Ebert (A great film) și The New Yorker (A classic of tension, fear, and bravery that will be studied twenty years from now.), cred că ar trebui să fim ceva mai precauți în declarații publice.

4. De asemenea, ar trebui să conștientizăm, iarăși și iarăși, diferențele de parametri hermeneutici și psihosociali dintre America și Europa (și Asia și Africa). Așteptările noastre, vectorii culturali și dinamica experienței cotidiene sînt diferiți. Pe deasupra, așteptările fiecăruia dintre noi sînt diferite. Nu am nici o surpriză că tratezi astfel ȘI acest subiect, că doar de vreun an NUMAI așa tratezi orice subiect.

5. O chestiune care trebuie clarificată este următoarea: “Filmul este ok, dar nu o capodoperă, precum ar putea părea din cele 9 (!?) nominalizări la Oscar.”

Nu există neapărat o legătură între cele două aspecte. Oscarurile, ca și multe alte premii din cinematografie, premiază filmele bune, nu capodoperele. Multe dintre secțiuni premiază realizările tehnice, nu pe cele metafizico-filosofico-teologico-sociologico-artistice.

Și nici Avatar nu știu să fi pretins recunoașterea de capodoperă!

Doamne, fii slăvit că nu din capodopere trăim în lumea asta!

Capodoperele au altă misiune decît filmele bune, sau decît, ca să generalizez puțin discuția, discursurile bune.

Recunoașterea unor realizări în diverse aspecte contează în acordarea unor premii pe lumea asta.

Ori, în această privință, NEcapodoperiabilă, Avatar (pe care încă nu l-am văzut) și Echipa de foc își au locul lor bine stabilit. INDIFERENT de cîte premii au primit sau vor primi.

De reținut și remarca Iuliei Blaga: “Fireste, in alta companie (cu filmele de anul trecut sau mai ales de acum doi ani), „The Hurt Locker” n-ar fi avut poate nicio sansa.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: