Britannica (25)

Dicţionar Enciclopedic Britannica 25 (ÎNO-KEA)

Am găsit:

Jefferson, Thomas – Al treilea preşedinte al Statelor Unite (1801-1809), a făcut parte din comisia care a redactat Declaraţia de Independenţă. A fost preşedintele Societăţii Americane de Filozofie (1797-1815).

Jihad – Doctrină de bază a Islamului, care cere credincioşilor să lupte împotriva duşmanilor religiei lor. În secolul XX, jihadul a fost folosit uneori ca armă ideologică pentru a înlătura influenţele occidentale şi guvernele civile.

Jocurile Olimpice – În Grecia antică, un festival panelenic organizat din patru în patru ani, care includea concursuri de sport, muzică şi literatură. Din 1896, denumirea a fost folosită pentru concursurile sportive internaţionale care au loc din patru în patru ani.

Elton, John – Cântăreţ britanic de rock, pianist şi compozitor. În 1997, pentru funeraliile Prinţesei Diana, a realizat o nouă versiune a cântecului din 1973, A Candle in the Wind, care a devenit imediat cea mai vândută melodie din toate timpurile.

Joyce, James – Prozator irlandez, stabilit la 20 de ani la Paris. Şi-a petrecut şapte ani din viaţă scriind romanul Ulise (Ulysses, 1922), considerat în prezent cel mai mare roman al literaturii engleze din secolul XX.

N-am găsit:

Jarre, Maurice – compozitor francez, a compus muzică de film pentru Doctor Jivago, Lawrence al Arabiei, Iisus din Nazareth. Fiul său, Jean-Michel Jarre, a organizat concerte-mamut în aer liber, cu ample piese orchestrale realizate cu ajutorul sintetizatoarelor.

Jelev, Jelio – Preşedinte al Bulgariei (1990-1997).

Jerome, Klapka Jerome – Scriitor englez, autor de proză umoristică (Gândurile leneşe ale unui pierde-vară, Trei într-o barcă).

Jimbolia – Oraş în judeţul Timiş, punct de frontieră cu Serbia şi Muntenegru. Menţionat documentar în 1333.

Jodler – Denumire dată unui anumit mod de a cânta, specific muntenilor din irol, Bavaria şi Elveţia, constând într-o vocalizare fără cuvinte care trece frecvent de la registrul normal al vocii la falset.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: