Oradea (4): Palatul episcopal greco-catolic

oradea4

Palatul episcopal greco-catolic a fost construit în anul 1903, după proiectul arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. într-un stil renascentist cu elemente de baroc si rococo.

În 1948 palatul episcopal a fost sechestrat şi transformat în şcoală populară. Ulterior s-a instalat aici şi Biblioteca Judeţeană.

După 1989 Biserica greco-catolică a început să lupte pentru clădirile confiscate. Astfel şi-a recăpătat şi palatul episcopal. În 2007 exteriorul clădirii a fost renolvat, dar lucrările interioare se vor termina doar în 2009.

Detalii interioare: www.welcometoromania.ro

2 răspunsuri to “Oradea (4): Palatul episcopal greco-catolic”

  1. Daniel Buda Says:

    Interesant faptul ca, privind aceste extraordinare cladiri „romanesti”, afli ca cele mai frumoase par sa fie opera strainilor. S-ar putea sa generalizez pentru ca nu am studiat istoria arhitecturii. Dar cel putin in Oradea acest lucru pare sa fie adevarat.
    Apreciez postarea acestor capodopere. Ma unge pe suflet sa vad cladiri care au scapat nebuniei comunistilor si care confera atit caracter unui oras. Fiind plecat de mult din Romania crezusem ca nu mai exista astfel de capodopere.

  2. Dan Says:

    Eu sunt de parere ca atata timp cat cei care au creat asemenea edificii (in cazul de fata, in Oradea, Rimanoczy Kalman tatal si fiul) au facut parte integranta a comunitatii, nu pot fi numiti straini… chiar daca erau de etnie maghiara. Cladirile care le poarta numele sunt adevarate embleme pentru orasul nostru, dar din pacate unele din ele nu se afla in cea mai buna stare; si daca tot am amintit de arhitectii Rimanoczy, municipalitatea oradeana asa a considerat de cuviinta sa ii cinsteasca, dand numele acesta unei strazi… de pe langa Gradina Zoo… (din pacate, se pare ca alte locatii reprezentative au fost deja ocupate…)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: