Cristian Preda despre modificarea Constituţiei

„Întrebarea nr. 12 phlojo

1. Inteleg foarte bine de ce SUA are nevoie de un congres bicameral; insa pt Romania nu gasesc o justificare. De ce continuam in aceasta formula? Nu ne ajunge o camera?

2. Nu mi se pare normal ca cineva care ocupa un post in care a fost numit sa aiba mai multa putere decat cineva dintr-un post in care a fost ales. E un principiu de baza al democratiei. Lasand la o parte cine ocupa postul de presedinte al Romaniei si postul de prim ministru in ziua de azi (acum nu ma refer la persoane anume ci la principiu), nu ar fi mai bine sa existe un singur post – presedinte, prim ministru, cancelar… sau cum o sa-i spuna – care sa fie ocupat de o persoana aleasa in mod direct de populatie (nu prin unele aranjamente ale partidelor) si aceasta persoana sa aiba puterea de a conduce puterea executiva?

Cristian Preda:

Bicameralismul american e foarte diferit de cel de la noi. Camera reprezentantilor reprezinta cetatenii, in vreme ce Senatul reprezinta statele. La noi bicameralismul e o traditie care incepe la 1864, dureaza pana la alegerile din 1946, dupa care e reinventat – intr-o forma destul de precara – in 1990. Avem nevoie fie de unicameralism, fie de un bicameralism inegalitar, adica in care cele doua camere sa se diferentieze din perspectiva reprezentarii si sa isi limiteze puterea reciproc. Totul e ca actiunea de legiferare sa nu fie blocata.”

HotNews

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: