filarmonic@ 44

Joi, 30 octombrie 2008, 19.00
Filarmonica din Oradea
Concert simfonic cu participarea Corului Filarmonicii
Dirijor: Cristian Sandu
Solistă: Dana Borşan

În program:

J. Brahms: Concert nr. 1 pentru pian şi orchestră în re minor
L. Cherubini: Recviem în do minor pentru cor şi orchestră

Concert nr. 1 pentru pian şi orchestră în re minorJohannes Brahms

“Faţă de lucrările pînă acum create, Concertul în re minor se plasează pe o treaptă nouă a artei lui Brahms, cea care anunţă complexitatea gîndirii orchestrale de maturitate. În paginile noii partituri nu mai vorbeşte adolescentul abia desprins de farmecul legendelor natale, acel Kreisler-junior captivat de universul literaturii romantice şi obsedat cu deosebire de psihologia eroilor lui E.T.A. Hoffmann, ci omul copleşit de problemele grave ale vieţii, ale vieţii sale proprii. […] Trăsături inovatoare se impun de la prima pagină a Concertului, o dată cu tragismul vehement, aproape sălbatic, care nu are corespondent în debutul vreuneia din creaţiile concertante anterioare. Respectînd principiile arhitecturii tradiţionale, Brahms şi-a permis de-a lungul lucrării numeroase derogări de la tiparele clasice. […] Dezvoltînd concepţia de creaţie a concertelor beethoveniene, Brahms are meritul de a fi creat un gen concertant nou – acela al simfoniei cu instrument solo obligat – în care contribuţia interpretului solist nu este solicitată decît în măsura în care fondul emoţional o cere (contribuţie care nu exclude intervenţia solistică a altor instrumente, în funcţie de nuanţele expresivităţii).” (Ileana Ştefănescu, O istorie a muzicii universale)

Luigi Cherubini (1760-1842)

“Muzica lui Cherubini este expresia perfectă a unui om a cărui imagine a fost neplăcut deformată de ironiile lui Berlioz, care, cu toate acestea, l-a admirat şi a ştiut să-l imite, şi de dispreţul în care l-au ţinut generaţii întregi de istorici. Într-o aparenţă austeră, Cherubini ascundea un suflet sensibil şi, fiind prizonierul unei gîndiri clasice, se simţea derutat în perioada romantică, ale cărei prime nelinişti le-a reflectat totuşi minunat. Într-adevăr, trebuie să menţionăm faptul că el este singurul compozitor de primă mărime care a fost contemporan în acelaşi timp cu Mozart şi cu Beethoven. […]

Romantic împotriva lui însuşi, contemporan cu Rossini, dar străin de influenţele sale, admirat de Beethoven, Schumann, Wagner şi Brahms, educat în Italia, francez prin adopţiune şi onorat de Germania, Cherubini a ocupat un loc important în elaborarea romantismului muzical european.” (Dicţionar Larousse de mari muzicieni)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: