filarmonic@ 42

Joi, 16 octombrie 2008, 19.00
Concert de muzică de operă
Dirijor: Victor Dumănescu

În program:
Arii şi duete din opere de mozart, Rossini, Verdi, Gounod, Puccini.

Operă este un termen desemnând o formă de teatru, fiind deseori denumită teatru liric, în care întreaga acţiune se desfăşoară total sau predominant utilizând muzică şi cântat. Opera utilizează multe din elementele teatrului vorbit sau dramatic, precum ar fi scenariul, costumele, decorurile, mişcarea scenică şi interpretarea. În ciuda acestor asemănări, interpreţii operei trebuie să posede în primul rând calităţi vocale deosebite, care conferă genului muzical identitatea sa definitorie.

Întrucât mesajul operei este transmis pronderent prin muzică, la calităţile vocale primordiale ale interpreţilor se adaugă întotdeauna un ansamblu de instrumentişti de acompaniament al cărui complexitate poate varia între a unui ansamblu minimal, de tipul unui trio, cuartet sau cvintet, până la o orchestră simfonică completă. Uneori, şi în special în cazul operei franceze, pentru cea mai mare parte a istoriei sale, spectacolul de opera include şi dans sau chiar scene de balet.

Opera s-a detaşat ca gen muzical şi teatral aparte în Italia anilor 1600 ca unul din produsele artistice şi intelectuale ale amplei şi puternic influentei mişcări artistice a barocului, dar a atins culmile sale de rafinament şi perfecţiune în secolele ulterioare, al 18-lea şi al 19-lea, reverberând puternic până în secolul 20, fiind generată şi perpetuată mai ales de compozitorii austrieci, germani şi cei italieni.

Wikipedia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: