Verdeţuri (11)

Iată ce mari s-au făcut verdeţurile de pe strada Patrioţilor (scurtă) la intersecţie cu strada Moscovei (lungă), în faţa Filarmonicii din Oradea, de cînd le-am pozat în 25 iunie 2008.

Oare aş fi pasibil de amendă dacă aş rupe verdeţurile de pe strada Patrioţilor?

6 răspunsuri to “Verdeţuri (11)”

 1. Orlando Balas Says:

  Stimate domn, ati fi „pasibil” de multumirile noastre! Din pacate orasul e plin de probleme si daca ne-am baza numai pe cei de la primarie – in masura in care acestia doresc sau stiu sau pot sa se implice – nu am termina in multi ani cu problemele pe care le avem luna aceasta. Revenind la subiectul verdeturilor: de autorizatie de la primarie aveti nevoie doar daca vreti sau trebuie sa toaletati sau sa taiati copaci.

 2. meluska Says:

  Ooooo, asta e nimic. Trebuia sa vedeti ambrozia din Centru Civic…

 3. Alin Cristea Says:

  Păi să pozăm şi ambrozia, numai spuneţi-mi unde e. 🙂

 4. Alin Cristea Says:

  Stimate domnule Orlando Balaş, nu pot decît să fiu măgulit că verdeţurile puse pe blog au avut aşa trecere, încît consilierul primarului să îmi dea replica.

  După cum sper că vă amintiţi, poze cu mizeria şi verdeţurile din Oradea am făcut şi în prima jumătate a anului, pe cînd eraţi, cum s-ar zice, în opoziţie. Aşadar, eu rămîn acelaşi cetăţean uimit (şi sictirit) că într-un astfel de oraş „vestic” e atîta mizerie, indiferent cine e la primărie (încă sper că nu, sub altă pălărie, aceeaşi Mărie).

  Astăzi, înainte de a-mi scrie dvs., am tras de verdeţurile de pe str. Patrioţilor, colţ cu Filarmonica, şi le-am rupt cumva. După care am mers, pe aceeaşi stradă, cîţiva metri dincolo de patroţii de la Partidul România Mare, şi am rupt şi acolo verdeţurile. Lăstarii căpătaseră vigoare încît ar fi fost nevoie mai degrabă de un forfecoi pe măsură.

  Aş dori, moderat, să vă spun de ce răspunsul dvs. nu este convingător. De obicei umblu pe străzile principale ale oraşului, iar verdeţurile în cauză sînt ÎN FAŢA FILARMONICII şi chiar lîngă Teatrul de Stat.

  Cu altă ocazie am afişat o poză cu verdeţuri chiar peste drum de Primărie. De asemenea, am afişat o poză cu gunoiul care se adună în staţia de la Piaţa mare.

  Aşadar, nu doresc decît să atrag, cu consecvenţă, atenţia asupra unor reflexe caracteristice mentalităţii orădene (de fapt româneşti, avînd în vedere imaginile cu mizeria din Bucureşti pe care le vedem la TV) care se văd fără lupă, chiar pe centru.

  Sînt convins că Primăria are mult mai importante chestiuni de rezolvat decît verdeţurile de pe str. Patrioţilor, însă nu trebuie să uităm că primarul a fost ales de către orădenii care (încă) speră cel puţin două lucruri: Curăţenie în oraş şi Ordine la primărie.

  Vă doresc spor în activitatea dvs. Eu voi continua, mai mult sau mai puţin glumeţ, să aduc cîte o poză-două în atenţia celor care mă vizitează în căscioara mea de Rotund de pe Internet.

  Şi să mă întreb, din cînd în cînd, de veni-va vreodată vremea în voios-veştejita Românie ca politica să-şi recupereze semnificaţie nobilă…

 5. Orlando Balas Says:

  Stimate domnule Cristea,
  Sunt sigur ca daca nu ar fi atatea buruieni in politica si in administratie, ar fi mai putine pe strada. Eu cred ca buruienile de pe strada ar trebui rupte nu de trecatori simtitori, ca domnia voastra, ci de fiecare locuitor din imobilul aferent. Adica sa ne facem cu totii curat in fata propriei case, fie ca stam in ea cu chirie sau ca „apropitari”.
  Nu stiu daca nu va voi mahni prea tare sa va spun ca 30% din oradeni nu platesc nici un leu pentru curatenie, neavand nici un contract de salubrizare. Iar atunci cand se face curat in urma lor sau in fata casei lor, se face pe cheltuiala noastra, a celorlalti 70%. Sa va mai spun ca prea multe firme nu se sinchisesc sa isi curete trotuarul sau sa plateasca de asemenea un contract decent de salubrizare?
  Pe malul Crisului facem curat la doua saptamani, cum nu s-a mai facut pana acum. Uitati-va intr-o zi, nu chiar dupa ce se face curatenie, si spuneti-mi cum va explicati ca niste oameni din acelasi oras „vestic” la care faceti referire reusesc sa puna atat de repede la loc atata mizerie.
  V-am impartasit doar mahnirea mea de acelasi soi ca a dumneavoastra. Traim intr-o societate schioapa, care a descoperit doar „drepturile”, nu si responsabilitatile si limitele.

 6. Alin Cristea Says:

  Stimate domnule Orlando Balaş,

  Nu zic că n-ar fi „atîtea buruieni în politică şi în administraţie”. Cum nu zic că oamenii din oraşul nostru nu fac mizerie. Trăiesc şi eu, ca şi dvs. şi o parte din cititorii pătrăţoşi şi rotunzi ai blogului, în acest oraş cu frumuseţile şi urîţeniile lui. Dar trăim şi cu speranţa că poate să fie mai multă frumuseţe şi mai puţină mizerie.

  Ba chiar unii trăim cu convingerea că existenţa noastră poate să aibă semnificaţie dacă nu trăim în nepăsare faţă de semenii noştri. Asta ar implica destule aspecte. La punctul discuţiei noastre, manifestarea interesului pentru civilitate urbană.

  Ştiu că mentalităţile se schimbă greu, că reflexele se formează în timp, că devenim conştienţi de abilităţile noastre şi rolul nostru într-un anumit context doar în urma unor „iluminări”.

  Cine ştie, poate că Verdeţurile prezentate pe acest blog vor genera într-o zi o grupă de voluntari care, înarmaţi cu foarfeci (şi pasiune urbană), îşi vor manifesta minima grijă pentru cum arată oraşul nostru.

  Eu mi-am fixat următorul obiectiv: lăstarii de peste 2 metri care înconjoară un stîlp de lîngă poşta din Cantemir. Apoi un alt caz similar, din centrul civic, pe care l-am semnalat pe blog.

  Vă mulţumesc pentru răgazul pe care vi l-aţi luat pentru a-mi răspunde, pentru a împărtăşi „mîhnirea de acelaşi soi” cu a Rotundului.

  Vă asigur că sînt interesat în a menţine un sănătos echilibru între drepturi şi responsabilităţi şi limite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: