Mircea Păcurariu despre Andrei Şaguna, la Oradea

În cadrul deschiderii Simpozionului ‘Mitropolitul Andrei Şaguna (1808-1873) – personalitate marcantă a vieţii bisericeşti, culturale şi politice a românilor din Transilvania’, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea sa, Universitatea din Oradea a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea distinsului pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Andrei Şaguna” din Sibiu.

În discursul său, Mircea Păcurariu a elogiat personalitatea lui Andrei Şaguna, arătînd cum a fost prezentat memoriei publice mitropolitul ardelean de-a lungul timpului, în cărţi şi reviste, de la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi pînă în prezent. Cercetarea monografică a personalităţii lui Andrei Şaguna – personalitate marcantă a secolului al XIX-lea din Transilvania, întemeietorul şi organizatorul Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului, autorul primei constituţii a Bisericii ortodoxe din Transilvania, a numeroase lucrări de teologie, drept canonic, lider incontestabil al românilor ardeleni în perioada 1848-1873 – a cunoscut o stagnare în perioada comunistă.

Istoricul american Keith Hitchins a realizat o monografie a personajului politic, tradusă şi în limba română: Ortodoxie şi Naţionalitate. Andrei Şaguna şi românii din Transilvania, 1846-1873, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti,1995.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: