Trei citate (13)

Howard şi William Hendricks, După cum fierul ascute fierul, Editura Casa Cărţii, Oradea, 2007

“Deseori îi aud pe bărbaţii mai în vârstă plângându-se de generaţia tânără. Întrebarea mea este însă, ‘Ce faceţi voi ca să influenţaţi un tânăr, într-un mod pozitiv, evlavios?’ Nu puteţi schimba pe toată lumea, dar puteţi influenţa pe cineva. Puteţi fi un bărbat cu influenţă. […] Tinerii vor un mentor. Pe oriunde merg, mă întreabă: ‘Unde pot găsi un îndrumător, un instructor, o figură paternă, un mentor?’ În acelaşi timp, bărbaţi mai în vârstă întreabă: ‘Unde pot găsi o lucrare de slujire? Ce pot face ca să produc o diferenţă pentru Isus Cristos?’ Hmmm.. credeţi că am găsi câteva răspunsuri aici? Desigur că cel mai convingător motiv pentru a vă implica în relaţia de mentorat este dat de faptul că Dumnezeu vă cere s-o faceţi. Proverbe 13:20 spune că ‘cine umblă cu înţelepţii se face înţelept’. Aceasta presupune că cei înţelepţi sunt dispuşi să îngăduie cumva să beneficieze de pe urma înţelepciunii lor.”

“Atât biserica cât şi societatea se confruntă cu o criză de lideri fără precedent. Totuşi, toate dovezile sugerează că liderii nu pot apărea în afara unei forme de mentorat. În concluzie: Nu putem să ne agăţăm cu mânile de lumea aceasta, putem doar s-o înmânăm celorlalţi. Este ca şi când dumneavoastră în calitate de tată aţi avea mîinile în jurul umerilor fiului mai mic, ajutându-l să şuteze înspre poartă, în timp ce fiul mai mare stă în poartă. Şut, ratare. Şut, din nou ratare. Şut şi gol. Şut şi ratare din nou. Nu este nici urmă de faimă în acest moment, doar indicaţii prin care se poate ajunge la glorie cu ajutorul unor mecanisme ce se dezvoltă. S-ar putea să treacă ani întregi înainte ca micul Ionuţ să poată şuta cu precizie mingea. E posibil să treacă şi mai mulţi înainte de a putea şuta cu precizia unui profesionist. Mecanismul, însă, şi l-a însuşit! Într-o bună zi va sta pe un teren adevărat de fotbal, cu mulţi jucători buni. Este un sport în care unii dau goluri, în timp ce alţii primesc goluri. O echipă va cîştiga iar cealaltă va pierde. Când fiul dumneavoastră va reuşi să înscrie în meciul care contează cu adevărat, s-ar putea să nu fiţi prin preajmă ca să vedeţi acest lucru. Va fi însă o parte din dumneavoastră în acel gol. Aceasta este răsplata pe care o primiţi pentru că aţi lăsat lumea pe mâini bune.”

“Gradul de reuşită a programelor de mentorat depinde de respectarea legii fundamentale a mentoratului care spune că mentoratul implică o relaţie şi nu un program. […] Mentoratul nu are de-a face cu sarcini, norme de lucru sau marcări ale realizărilor. Are de-a face cu munca interioară şi creşterea personală. Oferiţi un climat care să determine mentoratul, dar lăsaţi rezultatele în seama lui Dumnezeu.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: