Despre evanghelicii din România

Numărul creştinilor evanghelici din România este de 513.775 (luînd în considerare datele de la recensămîntul din 2002, fără adventişti), adică 2,37% din populaţia ţării.

La ora actuală există în România aproximativ 5.750 de biserici evanghelice. Faţă de anul 2000 numărul acestor biserici a crescut cu 700, adică anual s-au înfiinţat cîte 100 de biserici. (În perioada 1994-2000 au fost înfiinţate cel puţin 180 de biserici pe an.)

Nu există nici o biserică evanghelică în 21 oraşe din România (20 dintre acestea se află în sud-estul ţării) şi în 978 de comune.

Judeţul Arad are un procent de 10% evanghelici, judeţul Bihor 9,53% (471 de biserici).

La cerere, Asociaţia OCI oferă o hartă a judeţului care arată unde sînt biserici evanghelice şi listele cu oraşele, comunele şi satele din zonă fără biserici evanghelice. De asemenea OCI oferă un CD “2008 şi anii următori” cu toate aceste informaţii reactualizate.

www.oci.ro/Church_Planting/Reports/2008R.pps

Etichete: , , , ,

2 răspunsuri to “Despre evanghelicii din România”

 1. cllod Says:

  Bine ca ai postat tu articolul asta ca de cand ii caut pe cei de la OCI…
  Le uitasem numele.

 2. Alin Cristea Says:

  Da, se pare că a fost o idee bună, de vreme ce şi Marius Cruceru a pus, în 16 aprilie, pe blogul Comunităţii Baptiste din Oradea, link către harta cu situaţia bisericilor evanghelice din Bihor. Din păcate, pe blogul comunităţii baptiste (care există din 19 octombrie 2006) nu se găseşte situaţia bisericilor baptiste!

  Am deschis harta cu Internet Explorer şi nu am putut vizualiza bine, probabil că undeva în bara de sus ar fi trebuit să am lupa cu care să măresc imaginea. Dar am deschis apoi cu Mozilla şi la un singur click cu lupa am putut vizualiza harta.

  Prind ocazia să menţionez faptul că de multe ori ideile bune vin dacă ne situăm pe un flux de informaţii şi comunicare care să ne atragă atenţia.

  Ai intuit cum să faci blogul Vâlcea Evanghelică imediat ce ai văzut Clujul Evanghelic, iar acesta a apărut atunci cînd i-am solicitat lui Vasile Tomoiagă să pozeze bisericile evanghelice din Cluj pentru proiectul Omul evanghelic, coordonat de Dănuţ Mănăstireanu şi Dorin Dobrincu din Iaşi.

  În cazul situaţiei bisericilor evanghelice (am raportul din 2001), atenţia mi-a fost atrasă de modesta publicaţie Ţinta (4-6 pagini, de trei ori pe an), unde, în numărul 1 din 2008, era prezentată situaţia pentru judeţul Bihor.

  Sînt abonat la o droaie de newslettere şi înscris pe zeci de liste de discuţii ŞI pentru a beneficia de astfel de semnale, care apar uneori te şi miri de unde. Îmi aduc aminte că am aflat de o conferinţă a penticostalilor (sau congres) de pe site-ul Actualitatea Românească, care are şi o rubrică Cultură & Religie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: