Trei citate (9)

Ismael – fratele meu. O introducere creştină în islam – Anne Cooper & Elsie A. Maxwell (editori), Editura Life, Oradea, 2008

“Există o diferenţă importantă între ‘Dumnezeu’ şi ‘religie’ care nu este întotdeauna spusă clar în discuţii. Religia este o activitate umană, un efort prin care să ajungi la Dumnezeu şi să-L cunoşti, care în cele mai bune cazuri ne ajută să-L găsim pe Dumnezeu şi să ne închinăm Lui. În cele mai rele cazuri, totuşi, poate lua o întorsătură foarte greşită şi poate fi influenţată de rău şi de puterile demonice. Religia reflectă dilema oamenilor, creaţi după chipul lui Dumnezeu (Geneza 1:26), dar neascultători faţă de El (Geneza 3:6). O persoană apropiată Domnului Isus, cum a fost apostolul Petru, ilustrează această dilemă. Isus l-a lăudat pe Petru pentru că a spus că este Mesia de mult aşteptat, dar când Petru la următoare suflare a protestat cu privire la suferinţele şi maortea Sa, Isus L-a numit Satan şi o piatră de poticnire. La fel ca şi Petru, putem experimenta momente de lumină dumnezeiască, dar suntem şi înclinaţi spre o înţelegere eronată şi spre a greşi. Trebuie să învăţăm mai mult despre smerenie şi pocăinţă, aşa cum a făcut şi apostolul Petru. Este important să nu uităm acest lucru când întâlnim oameni de alte credinţe şi dezvoltăm relaţii cu ei.”

“Prea des, Evanghelia creştină a fost prezentată musulmanilor din perspectiva culturii occidentale. Creştinul care vrea să mărturisească pe Hristos trebuie să-şi examineze propria cultură şi să se întrebe dacă aceasta reflectă dragostea lui Dumnezeu. Pe scurt, trebuie să ne gândim dacă putem accepta propriul nostru etnocentrism. Occidentul a privit islamul deseori, ca fiind senzual şi violent; ‘celălalt’ este cel care trebuie să fie controlat, câteodată cu forţa. Pe de altă parte, islamul a văzut deseori vestul ca dominant, căutând în mod agreabil să copleşească puritatea islamului cu misionari creştini şi colonialism. Musulmanii sunt mândri de istoria lor şi de marile civilizaţii islamice care au existat pe glob. Ei condamnă imoralitatea atât de evidentă din vest care este percepută ca fiind creştinism.”

“Musulmanul, ca şi creştinul şi marxistul, este interesat de istorie. Istoria este sfera în care scopul lui Dumnezeu poate fi îndeplinit. Dumnezeu este Omnipotent şi Suveran. Şi din moment ce musulmanul îşi identifică existenţa lui cu voia lui Dumnezeu, el se aşteaptă să vadă în istorie, în descoperirea şi lărgirea teritoriilor populate ale pământului, înfiinţarea societăţii divine aşa cum o înţelege el. Dar pentru un musulman va fi uimitor să afle că, din punctul lui de vedere, timp de cel puţin un secol, istoria se pare că a luat-o într-o direcţie greşită.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: