Decalogul cititorului avizat

Sub titlul Ce nu se face, dar se face, articolul lui Tudor Călin Zarojanu din Dilema veche, Nr. 212, 6-13 martie 2008, conţine comentarii şi precizări pe care le-aş indica oricui ca “Decalogul cititorului avizat”:

“Nu se face să pui pe prima pagină o fotografie (mare) de arhivă, fără măcar să menţionezi că nu este una de actualitate. Nici un ziar cît de cît serios, din lume, nu face aşa ceva. […]

Nicăieri în lume nu e acceptabil să comentezi public aspectul fizic al cuiva – cu o singură excepţie: dacă respectivul face caz de acesta! […]

O altă practică jenantă este ascunderea drepturilor la replică (atunci cînd măcar se publică!) într-un colţişor de pagină sub genericul eufemistic ‘Precizare’. De regulă nu este vorba despre o precizare, ci despre demontarea a ceea ce împricinatul afirmă că este o minciună. […]

Şi mai e ceva care nu se face: nu se face ca marţi, 26 februarie 2008, pe prima pagină a ziarelor să nu troneze faptul că Andrei Filimon (despre care probabil că n-aţi auzit vreodată) l-a bătut la tenis de masă pe campionul mondial din 2007, chinezul Wang Liqin!”

Dar penultimul număr al revistei Dilema veche are diverse chestiuni interesante ce merită reţinute (şi reluate) precum:

– scrisoarea unei cititoare: “În ciuda acuzaţiilor că portretul deja celebrului domn Bebe [din 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile] este neverosimil, pe mine personajul m-a şocat tocmai prin sufocanta autenticitate a datelor sale identitare. În termeni medicali, odiosul personaj construit de Mungiu face parte din categoria psihopaţilor a căror tulburare se situează la limita psihiatriei. E plină lumea de la noi şi de aiurea de specimene de-astea, care fac figură de oameni ‘normali’, ‘de treabă’.”

– articolul “Ţărişoara noastră” (Cezar Paul-Bădescu) despre un episod (al emisiunii No Reservations la Discovery Travel) despre România: “După cum spune numele emisiunii, călătoria se face fără rezervări, fără mari pretenţii, iar Anthony Bourdain îşi propune să intre în contact cu viaţa obişnuită, de la ‘nivelul solului’. Aşa stînd lucrurile, mi se pare că reportajul a surprins o Românie cam aşa cum este ea. În fine, aşa cum i se dezvăluie unui străin curios, lipsit de snobisme şi dotat cu simţul umorului. Desigur, după difuzarea emisiunii, forumurile şi blogurile româneşti s-au umplut de indignare, ba chiar şi blogul lui Anthony Bourdain a fost năpădit de comentariile românilor revoltaţi. Ca de obicei, sîntem mult mai preocupaţi de imaginea României în exterior, decît de cum merg de fapt lucrurile în ţara aceasta.”

– articolele din cadrul temei numărului – Radio “Europa Liberă”: “Ciudăţenia cea mai frapantă a dictaturii este funcţionarea fără cusur a dublei realităţi.” (Emil Hurezeanu); “Trebuia să citeşti mult şi cu acribir maldăre de maculatură comunistă pentru a decela, dincolo de propaganda, de foarfecele cenzurii, grăuntele şi ‘scînteia’ de adevăr.” (N.C. Muntean); “Mulţi ascultători povestesc că, întîlnindu-i după 1989 pe redactorii ‘Europei libere’ în carne şi oase, au fost dezamăgiţi de prăpastia dintre felul în care aceştia arătau după voce, impozanţi şi înalţi, şi felul în care aceştia arătau de-adevăratelea. E într-adevăr greu de crezut că eroii sînt pirpirii, au degetele galbene de la nicotină sau alte păcate omeneşti.” (Alexandru Solomon)

– comentariul lui Andrei Gorzo despre filmul “Nu există ţară pentru bătrîni”, marele cîştigător de anul acesta al Oscarurilor: “Oricît de neconvingătoare ar fi metafizica lui McCarthy, ea reiese din carte; din film nu reiese (Coenii taie grosul conversaţiei dintre şerif şi unchiul său), drept care eliminarea nonşalantă a eroului pare un artificiu teribilist, fără semnificaţie.”

– o pagină consistentă “Cu ochii-n 3,14”: “Politeţea asiatică – Singapore Airlines avertizează pasagerii de pe luxosul Airbus 380: ‘Dacă unele cupluri folosesc paturile noastre duble pentru activităţi inadecvate, ne vom vedea siliţi a le cere politicos să renunţe.’ Politeţea bucureşteană – ‘Garaj. Nu parcaţi şi nu veţi avea probleme.’ (R.C.)”

Anunțuri

Un răspuns to “Decalogul cititorului avizat”

  1. mangaloy Says:

    Mi se pare exagerata afirmatia lu nenea Gorzo. Gorzo in general spune chestii pertinente, da cateodata le mai si trage….nici din The Unbearable Lightness of Being a lu tătuca Kaufman nu reiese complexitatea si analizele pe care le face Kundera in roman, da asta nu inseamna ca filmu iaşte mai prejos sau mai presus que le book…
    ….in general e bine sa ma feresc de comparatii din astea….observ că îmi dau sfaturi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: