Dl. Inexactitate (2)

Rotundu 3 100

Deşi eram, ca de obicei, tare ocupat (cu Topul WordPress după numărul de vizite), mi-am spus că trebuie să scriu episodul 2 neapărat în noaptea asta, ca să pun o anumită poză din Oradea, că dacă las pe dimineaţă se trezeşte vreun pătrăţos să zică că m-am dus să pozez intenţionat cu ocazia acestei noi runde ping-pong AC/DC (Alin Cristea – David Cruceru).

Anul trecut Pătrăţosu încerca (neconvingător) să-i convingă pe unii ce scriau că am ceva cu el: „[AC] n-are nimic cu mine. El mă iubeşte. Eu am dragoste pentru el.” (30 iunie 2007). De atunci nu şi-a schimbat declaraţia.

Nici eu nu mi-am schimbat poziţia de acum cîţiva ani cînd m-am declarat un oponent onest al celui ce avea să devină în ultimul timp cunoscutul Pătrăţos. Titlul şi subtitlul blogului meu indică în continuare legătura (mai mult sau mai puţin polemică) cu Pătrăţosu.

Dar nu despre cum ne-am poziţionat vreau să scriu în acest episod 2, nici despre “inexactitatea” pe care am combătut-o vehement la momentul respectiv (28 iunie 2007): “Dacă pe cineva îl interesează obsesiile AC super-ultra-extra-vehiculate în ultimii 5 ani, le poate găsi pe toate pe Confesionala.”

Nici despre “inexactitatea” de acum cîţiva ani conform căreia eu aş fi publicat o broşură în care apărea şi un material semnat de Emil Bartoş fără acordul lui! Eu nu am publicat nimic (era vorba doar despre un pliant de promovare a revistei confesional@ , cu citate din articole apărute în revistă). În urma clarificărilor mele, Emil Bartoş şi-a cerut scuze faţă de mine pentru că îl crezuse pe Marius Cruceru. Dl. Inexactitate, acest impetuos D’Artagnan al baptiştilor, nu şi-a cerut scuze niciodată pentru… “inexactitate”.

Vreau însă să abordez chestiunea numelui instituţiei regionale a baptiştilor din Bihor, unde Marius Cruceru a fost şi este unul dintre vicepreşedinţi. Se numeşte Comunitatea Baptistă din Oradea (nume pe care l-am folosit şi îl folosesc în continuare) sau Comunitatea Baptistă de Oradea şi Satu Mare? Cum a pretins Marius Cruceru într-un mesaj protocolar de acum 2 ani:

«…“Comunitatea baptistă de Oradea şi Satu Mare” (acesta este numele exact, acribia şi ştiinţa detaliului sînt absolut necesare pentru a practica buna chivernisire a informaţiilor, altfel deveniţi din jurnalist „manipulant”)…»

Iată o parte din răspunsul meu (în 20 de puncte) în confesional@ 2 – februarie 2006, la Poşta revistei:

“4. În ceea ce priveşte numele exact al acestei instituţii regionale a bisericilor baptiste bihorene, Marius Cruceru mă corectează şi mai sus am folosit expresia propusă de el, însă fără a fi convins că aceasta chiar este denumirea oficială, avînd în vedere că în Repertoarul bisericilor creştine baptiste din România, Copyright Uniunea bisericilor creştine baptiste din România – 2003, este menţionată cu numele: Comunitatea Bisericilor Creştine Baptiste Oradea. De asemenea, nu-mi aduc aminte să fi văzut vreodată un document oficial cu antetul acestei instituţii, nici nu ştiu unde aş putea verifica care este denumirea oficială. Astfel titulatura avansată de Marius Cruceru, unul dintre vicepreşedinţii Comunităţii de Oradea contravine titulaturii folosite de Uniunea Baptistă în Repertoarul amintit.

5. Aspectul hilar aici este că Marius Cruceru leagă amănuntul minor referitor la denumirea unei instituţii de principiul major al artei jurnalistice. Conform ciudatei logici pe care o foloseşte aici, devin jurnalist ‘manipulant’ dacă nu folosesc denumirea corectă! În consecinţă, conform aceleaşi logici ciudate folosită de preopinentul meu, ori el ori Uniunea Baptistă care a redactat Repertoarul manipulează prin folosirea unei denumiri inexacte!”

Acum pot prezenta antetul unui document (din ianuarie 2006) şi stampila instituţiei.

În antet apare denumirea: Comunitatea Bisericilor Creştine Baptiste Oradea (la fel ca în Repertoarul bisericilor creştine baptiste din România din 2003).

Antet 400

Pe ştampilă apare denumirea: Comunitatea Bisericească Creştină Baptistă din Oradea.

Ştampilă 400

La intrarea în clădirea din Oradea unde este sediul instituţiei în discuţie este următoarea denumire: Comunitatea Bisericească Creştină Baptistă – Oradea –

Comunitatea 300

Însă Dl. Inexactitate continuă să fie “consecvent” pe blogul său de prezentare, unde apare (şi) ca Vice-preşedinte responsabil cu misiunea în cadrul Comunităţii Bisericilor Baptiste de Oradea şi Satu-Mare.

După cum am arătat, antetul şi stampila (din 2006), cît şi placa de la intrare (din 2008) nu susţin varianta Pătrăţosului.

Dacă de atunci s-au schimbat cumva antetul şi stampila, rămîne totuşi în discuţie această EXAGERARE, conform căreia dacă ai folosit o denumire inexactă înseamnă că MANIPULEZI!

În mediul evanghelic sînt, din păcate, destule “inexactităţi” şi “exagerări”, aşadar, a acorda atenţie unor astfel de cazuri nu e deloc o chestiune secundară. Dimpotrivă, e mai uşor de recunoscut greşeli evidente (de gramatică sau de numărare) sau neclarităţi CLARE decît de abordat chestiuni mult mai complicate precum cele legate, de exemplu, de deconspirare: cine, cînd, cum, cît, de ce etc. Sau de… MANIPULARE!

Dl. Inexactitate e un exemplu relevant de lider evanghelic care, copleşit de postura ideologică căreia îi este tributar, se pierde în detalii, DAR gata oricînd să exagereze greşelile oponenţilor sau ale celor care apar pe radarul neastîmpăratului orădean.

Chestiunile personale le abordăm (dacă se poate) personal, sindromurile şi reflexele decandente le identificăm şi le sancţionăm în public.

3 răspunsuri to “Dl. Inexactitate (2)”

  1. Hybris tragi(comi)c sau libertatea impusă « lumea adam(a)ică Says:

    […] Am răspuns afirmativ. (Păcatele mele! Hybris-ul meu!) Mi s-au pus la dispoziţie două linkuri ce trebuiau să mă lămurească “în adevăr”. Cele două linkuri sunt aici şi aici. […]

  2. Pătrățoșenii ȘI la sfîrșit de an « România Evanghelică Says:

    […] aceeași placă cu aceeași denumire și am prezentat-o în 12 martie 2008, în postarea Dl. Inexactitate (2). În aceeași postare am prezentat și ștampila de pe un document din ianuarie 2006 și antetul […]

  3. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: