10 postări în Top 100 (14 februarie 2008)

14 februarie 2008, 18.00

3. Povara inimii

“Ceea ce îl doboară pe un om este povara din inima lui şi mai puţin alte lucruri. Omul nu ar fi prea împovărat dacă ar avea o inimă bună şi mulţumitoare. Dacă ar crede în Dumnezeu şi ar lua totul ca din mâna Lui. Însă inima omului care îl respinge pe Dumnezeu este împovărată de propria conştiinţă, omul încearcă să nege această povară, din orgoliu şi mândrie, însă atunci când nu mai poate, de obicei omul cade într-o patimă cu gând să îşi ofere un strop de bucurie, satisfacţie, pentru că mult mai este muncit în sufletul lui. “Dar o vorbă bună îl înveseleşte”, cuvintele pot schimba viaţa unui om, nu banii, nici mâncarea sau alte lucruri materiale. Bordul de control al vieţii unui om este în inima lui, este credinţa din inima lui.”

9. Blogul lui Hristos

“Ce-ar fi, mă gândeam eu, dacă bloggerii pocăiţi ar face împreună un singur blog în lumea virtuală, aşa cum fac împreună un singur trup în lumea spirituală, trupul lui Hristos…

Şi dacă acesta s-ar numi “Blogul lui Hristos”.

Tot felul de indivizi vin cu tot felul de bloguri: al lui Eminescu, al lui Ceauşescu, al lui Creangă sau al lui Vlad Ţepeş, de ce n-am face şi noi “Blogul lui Hristos”?”

19. Din seria „Cea mai…”

“Savarina? Prăjitura copilăriei mele ( costa 3 lei ), dar nu e…CEA MAI.

Diplomatul? Cu toată “diplomaţia” trebuie să spun: nu e CEA MAI.

Eclerul? Accept cu plăcere oricând un ecler, dar…. nu vă supăraţi, nu e …CEA MAI.

Gata, să terminăm cu listarea că facem diabet dacă mai continuăm aşa

CEA MAI bună prăjitură este…..BACLAVAUA.

Da. Baclavaua. Aia turcească. Made by turci. Original. Cine a mâncat ştie ce vorbesc.

Baclavaua de la Constanţa mea natală, pe care vecinii noştri turci o pregăteau.”

28. 17 ianuarie 1976 – Nota-raport informatorul „Dionis”

“La întîlnirea avută cu colaboratorul „Dionis”, în ziua de 15 I 1976, a relatat următoarele:

În legătură cu Mănăstireanu Dan a spus că în ultima perioadă este foarte retras în cadrul comunităţii.

Participă la slujbe, iar uneori mai cântă la cor, dar simplu, fără chitară.

De regulă discută foarte puţin cu alţi membri şi nu se observă o alianţă mai apropiată cu alţi tineri, aşa cum era înainte.

La comunitate nu merge cu regularitate şi atunci cînd vine, după terminarea adunării pleacă imediat sau chiar mai înainte, uneori.

De cînd s-a căsătorit, în cursul anului trecut, nu mai rămîne niciodată peste program şi umblă mereu doar cu soţia.”

31. Antioşa, un om pe care-l iubesc

“Cehov a scris peste 400 de povestiri scurte, care sunt mici frînturi decupate din realitate, uneori şocante, întotdeauna originale. Dintre cele 6 piese de teatru, patru se joacă şi astăzi cu mare succes: Pescăruşul, Unchiul Vania, Trei surori şi Livada de vişini. Au fost făcute peste 70 de filme, avînd la bază piesele sau schiţele sale.

Cum era de aşteptat, medicii ocupă un loc şi în creaţia sa. Apar Lvov în „Ivanov” şi Dorn în „Pescăruşul”, ambii mai mult macelari incompetenţi decît medici, apoi Cebutkin, un alcoolic care admite că a uitat tot ce învăţase, din pricina băuturii, dar mai ales Mihai Astrov, din „Unchiul Vania”, unde se poate recunoaşte vocea lui Cehov, atunci cînd spune că „de dimineaţă pînă seara nu are nici un moment de odihnă, iar noaptea se culcă cu teama că va fi trezit din somn de cine ştie ce bolnav”.”

70. Mergem la şcoală ca la…

Elevii sunt aproape o specie aparte. Îţi înşiră toţi cântăreţii de manele auziţi şi neauziţi de urechea umană, îţi spun şi posturile pe care îi poţi vedea pe fiecare dintre ei, îţi compară orice piesă de tehnologie cu oricare alta, îţi enumeră cât ai clipi câte telefoane are profesorul de x materie, ce firmă şi ce tip e fiecare; ce poate face fiecare tip de telefon, de asemenea; să nu credeţi că scăpaţi.

Toţi ştiu întotdeauna răspunsuri la întrebări pe care nu le-ai pus şi mai nimeni răspunsuri la cele pe care le-ai pus. De multe ori, ei cred că se află în alt loc decât la şcoală. Bine că nu întotdeauna şi nu toţi.”

73. (anti)Valentine’s Day şi „impotenţa festivă”

Anti Valentine’s Day este de fapt o realitate şi din perspectiva denaturării la nivelul semnificaţiei, şi din perspectiva atitudinilor contrasărbătoreşti nonşalant afişate.

Sărbătorile au fost înlocuite de pseudosărbători şi, iată, de antisărbători.

Iată ce spunea Vasile Băncilă în prima jumătate a secolului trecut:

Omul de azi suferă de impotenţă festivă (…) Excepţie fac în oarecare măsură sărbătorile naţionale şi câteva mari sărbători religioase. (Duhul sărbătorii, 96, p.81)

76. Bloggeri sau baptişti? (2)

“’2. nu au voie să se îmbogăţească’ – ăsta da clişeu de incultură religioasă… Ba chiar te întrebi pe ce planetă trăieşte fiinţa care a putut scrie aşa ceva…

Recunosc că nu prea ştiu de unde a proţăpit trăsnaia asta taman pe locul 2. Şi mai sînt altele pînă la 13…

Dar cînd vom ajunge la un alt punct unde e vorba de “predici blogventiste cu pastorii lor” putem intui că nu de baptişti e vorba ci de alţii a căror denumire se termină cu …ventist. Însă şi în acest caz, de unde şi pînă unde această percepţie a interdicţiei de a nu avea bogăţii?”

83. Romania – tara paradoxurilor sau „măi tată, tu eşti prost?”

“În numele unei discriminări religioase, care – în fond – nu există, suntem gata să renunţăm la nişte valori constructive, pe care chiar ei, copiii simt nevoia să le acceseze. În numele altor “valori” , suntem gata să legiferăm legalitatea prostituţiei, căsătoria între homosexuali, să avem un număr imens de avorturi pe an, să dăm din umeri când hoţii cu clasă scapă cu basma curată. Să nu ne oprim când suntem martori la un accident de circulaţie. Să trecem mai departe când vedem un om căzut inconştient pe caldarâm. Să întoarcem capul când vedem o nedreptăţire a celui mai slab. Să nu tragem pe dreapta când vedem în oglinda retrovizoară ambulanţa cu girofarul pornit. Să nu lăsăm bătrânica să stea jos în autobuz. Să NU… Înţelegem, logic abordând problema, că în ritmul acesta, infracţionalitatea de toate felurile va înghiţi ţărişoara noastră peste câţiva ani. În acelaşi timp, în pofida demonstraţiei logice a experienţelor istoriei, încercăm să înăbuşim micul mugur de moralitate care se iţeşte în viaţa şcolăreilor.”

88. Istoria, draga de ea…

“Primesc zilnic o sumedenie de mailuri; unele sunt, într-adevăr, interesante, dar sunt şi altele care pur şi simplu mă agasează cu avertismente de genul “dacă nu trimiţi acest e-mail la X persoane în următoarea jumatate de oră o să ţi se întâmple…” nu ştiu ce…

Celor din categoria a doua nu le dau importanţă ba, mai mult, nu am nici un fel de remuşcări sau regrete pentru faptul că le tratez cu “respectul” cuvenit, apăsând instant tasta “delete”…

Sunt însă şi mesaje care mă fac să exclam “ia uite, Bibicule, ce chestie interesantă!…” şi să le retransmit apoi cunoscuţilor mei…

Din această categorie fac parte şi rândurile de mai jos, pe care vă las să le “savuraţi”…

Despre igienă…

Data viitoare când vă spălaţi pe mâini şi apa e un pic mai rece decât v-aţi dori, comparaţi situaţia cu modul în care se spălau englezii prin anul 1500. Nunţile aveau loc în general în luna iunie, pentru că singura baie din an se făcea în luna mai şi în prima lună a verii viitorii soţi încă miroseau acceptabil.”

3 răspunsuri to “10 postări în Top 100 (14 februarie 2008)”

 1. Camix Says:

  🙂

  Acum se pare că e cel de azi, de velăntains. 😆

 2. mik Says:

  Asta mi se pare intr-adevar o chestie interesanta de stiut :D…Se spune ca de acolo se trage obiceiul cu buchetul de flori pe care il tine mireasa in ziua nuntii…Sa nu miroasa chiar asa rau..:)

 3. Alin Cristea Says:

  A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: