Trei citate (6)

“Viaţa creştină, în opinia mea, nu se centrează, înainte de toate, pe percepte morale şi pe reguli, ci presupune mai degrabă un nou mod de a vedea lucrurile. Pot ieşi din sfera ‘gravitaţiei’ spirituale doar atunci cînd încep să mă văd pe mine însumi ca pe un păcătos incapabil să fie pe placul lui Dumnezeu în pofida oricăror metode de autoperfecţionare ori lărgire a orizontului spiritual. Abia atunci mă pot întoarce spre Dumnezeu căutînd un ajutor din afară – harul – aflînd, spre uimirea şi tulburarea mea, că există un Dumnezeu sfînt care mă iubeşte deja cu toate defectele mele. Tot astfel, ies din sfera gravitaţiei atunci cînd văd în aproapele meu deopotrivă un păcătos iubit de Dumnezeu. Un creştin pe deplin înzestrat cu har este cel care priveşte lumea din jur prin ‘ochelarii de soare ai harului’.”

“Potrivit relatărilor evanghelice, nici măcar lui Dumnezeu nu i-a fost uşor să ierte. ‘Tată, dacă este cu putinţă, depărtează de la Mine paharul acesta!’, s-a rugat Isus, avînd revelaţia preţului ce urmează a fi plătit, şi sudoarea i se făcuse ca nişte picături mari de sînge, care cădeau pe pămînt. Nu exista nici o altă cale. În cele din urmă, cu prilejul uneia dintre ultimele rostiri înainte de moarte, a spus: ‘Tată, iartă-i’ – pe toţi, pe soldaţii romani, pe conducătorii religioşi, pe ucenicii care, trădîndu-l, s-au făcut nevăzuţi în noapte, pe tine, pe mine – ‘iartă-i, căci nu ştiu ce fac!’ Numai luînd trupul unei fiinţe umane ar fi putut Fiul lui Dumnezeu să afirme, în deplină cunoştinţă de cauză: ‘Nu ştiu ce fac!’ Trăind printre noi, acum înţelegea.”

„Tolstoi compara abordarea învăţăturilor lui Isus cu cele specifice oricărei altei religii: ‘Respectarea învăţăturilor lui Hristos se verifică prin conştiinţa dobîndită a faptului că nu vom ajunge nicicînd să fim desăvîrşiţi. Măsura în care ne apropiem de desăvîrşire nu poate fi ştiută; tot ce putem şti este cît de departe rătăcim.’ Cu alte cuvinte, maturitatea spirituală se verifică nu atît prin afirmarea ‘purităţii’, cît prin conştiinţa necurăţiei.”

Philip Yancey, Tulburătoarele descoperiri ale harului, Editura Aqua Forte, Cluj-Napoca, 2004

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: