Răspuns unui demers etic de tip mitrofanian

Comentariu la o replică la un comentariu la Problema colaborării. Ce este de făcut?

“Astăzi, în loc să interogăm, noi condamnăm şi denunţăm, în loc să cercetăm şi să vedem efectele vechii ideologii asupra societăţii actuale, noi construim o contraideologie.”

1. Cuvintele de mai sus îi aparţin lui Vasile Ernu, autorul cărţii Născut în URSS (“cel mai spectaculos debut al ultimilor ani”, “una dintre rarele lucrări postdecembriste care încurajează rezistenţa critică împotriva caricaturizării propriului trecut”, “un manifest deschis pentru raportarea inteligentă la trecut”). Ele se găsesc în articolul (replică) Spectrele lui Lenin sau Lenin reloaded? din Dilema veche, Nr. 204, 10-16 ianuarie 2008, articol care merită citit de cîteva ori de către cei interesaţi de chestiunea raportării noastre la trecut (oare ar trebui să fie cineva neinteresat?).

2. Tocmai faptul că eşti ocupat (precum Vasile Taloş, după ce a căpătat vizibilitate în cîteva zile cu blogul lui, este ocupat şi anunţă că nu participă la discuţii) e un argument pentru lipsa de perspectivă a demersului propus. Mult mai atractivă pare a fi propunerea Agora Christi, ca luna februarie să aibă subiectul deconspirarea, ceea ce se anunţă foarte interesant din mai multe perspective: sigur vor participa la discuţii cel puţin 2-3 persoane din grupul respectiv, amplitudinea reflecţiei e mult mai mare (şi nu pleacă nicidecum de la dezideratul constrîngător “Ce ar trebui făcut?”), iar Pătrăţosu le-a făcut deja recomandare (Agora Christi are însă destui cititori, şi nu numai din mediul evanghelic).

3. Spui: “Demersul meu propune o modalitate etică.” Păi în orice biserică intri, asta pretinde fiecare: că propune o modalitate etică. Asta nu ne face să ne alăturăm oricărui demers “etic” şi nici să uităm ce nemernici sînt printre cei cu demersurile “etice”. Aşadar, nu este de ajuns prezumţia de moralitate acordată unui demers pentru ca acel demers să aibă şanse să fie sprijinit la nivelul pe care îl doreşti. Tot aici se pune chestiunea mai întîi dacă tu, ca iniţiator al acestui demers etic, ai susţinut, înainte de acest demers (pe care îl îmbrăţişezi cu atîta patos, îngrijorător de emoţional), demersurile etice ale altora. Sîntem de aproape 20 de ani în libertate (de expresie). Care au fost cauzele cărora te-ai alăturat ca să ai credibilitate acum ca şi iniţiator al unui astfel de demers? Aceeaşi întrebare e valabilă pentru toate clonele mitrofaniene.

4. Spui: “Dacă cineva are ceva de spus, dacă se poate gândi la o soluţie viabilă, sau măcar la părţi ale unei soluţii, o poate face aici, în acest spaţiu, iar eu îmi asum responsabilitatea de a le prezenta conducerii Uniunii.” Aoleu, ce mai rîs ne apucă! Dar cine eşti tu, să le prezinţi conducerii Uniunii? Acum 1 an şi jumătate, pe o listă de discuţii spuneai că nu ştii cine e Gigi Dobrin (pe atunci unul dinte vicepreşedinţii Uniunii Baptiste) – atunci am rîs gîndindu-ne că vicele probabil crede că e o persoană cunoscută. Acum e rîndul tău să accepţi că nu eşti o persoană atît de cunoscută şi, MAI ALES, că un demers trebuie elaborat cu atenţie. Şi trebuie să atragă atenţia…

5. Spui: “Eşti liber să critici.” Nu, sînt constrîns să critic. Am o responsabilitate în acest sens. Tocmai de aceea ai şi apelat la mine înainte de ieşirea în public, ca să beneficiezi de spiritul meu critic. Dar nu te-ai aşteptat că găseşti o altă atitudine decît cea dorită de tine.

6. Spui: “Nu cred că a sta cu mâinile în sân şi a critica, pur şi simplu, fără a veni cu alte variante mai bune în loc, ar fi un demers mai fericit.” Aici baţi cîmpii! Mesajul îmi este adresat mie. Eu stau cu mîinile în sîn?! Dar văd că, precum stilul Pătrăţosului, ai în minte un Personaj Alin Cristea, care nu e acelaşi cu Persoana Alin Cristea. Lipsa de realism e îngrijorătoare, dar refabricarea realităţii unei persoane după coordonate ideologice este extrem de supărătoare.

7. Aştepti să-ţi spun cu argumente?… Păi demersul e al tău, luptă tu pentru el, dacă crezi în el. Fă-ne şi pe noi să credem că trebuie să ne alăturăm ţie. Dar nu ai timp de aşa ceva… Fă-ţi! Nici eu nu am timp, dar îmi fac! Sînt mult mai ocupat ca tine, doar ştii asta, dar îmi fac timp dacă e necesar. Şi pentru mine e uşor să te fac să reacţionezi, chiar dacă zici că nu ai timp. Din păcate, ai intrat deja în defensivă şi asta o să faci în continuare. Nu o să-ţi urmăreşti ideea, proiectul, demersul, standardul etic, ci o să ţii neapărat să stai la discuţii cu mine (sau cu alţii). Ce uşor pot fi subminate demersurile evanghelicilor…

8. Nicidecum nu s-a vorbit suficient de mult… S-a vorbit suficient de zgomotos, agresiv, nenuanţat, grobian, ateologic şi ateleologic…

Un răspuns to “Răspuns unui demers etic de tip mitrofanian”

  1. addsalu Says:

    Ei, uite, sunt eu primul care comenteaza…

    „The postman is back…”

    http://addsalu.wordpress.com/2008/01/25/the-postman-is-back/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: