Turul blogurilor (20 ianuarie 2008) sau Pe cine să mai aşteptăm în blogosferă

Dacă în prima decadă a lunii ianuarie atenţia a fost focalizată asupra decesului şi funeraliilor “capului bisericii baptiste”, ceea ce i-a obligat pe laici să consemneze / comenteze cîte ceva despre spaţiul confesional neo-protestant (în general cu ignoranţă şi rea intenţie, sau cel puţin spirit ludic inconsistent), decada post-Dugulescu a cunoscut încă o perioadă de vizibilitate a bloggerilor evanghelici de pe platforma WordPress, care a culminat, în 18 ianuarie, cu ocuparea primelor trei poziţii de către Marius Cruceru, Dănuţ Mănăstireanu şi Vasile Taloş.

Acum aproape un an, Iosif Ţon, “patriarhul baptiştilor români”, încheia un experiment care, prin amploarea lui, atrăgea atenţia evanghelicilor români asupra noilor forme de comunicare: grupul de discuţii Masa Rotundă. A urmat Anul Pătrăţosului, jurnalul zilnic al neastîmpăratului pastor-conferenţiar-blogger devenind binecunoscut atît în mediul evanghelic cît şi în rîndul tinerilor WP din Second Life.

Un alt treilea fenomen senzaţional – lansarea, în 15 ianuarie, a blogului pastorului Vasile Taloş, preşedinte al Uniunii Baptiste în perioada 1991-1999 – contribuie decisiv la reducerea numărului evanghelicilor care luau mai puţin în seamă spaţiul virtual. A devenit evident că pe Internet se discută lucruri importante (chiar dacă nu de puţine ori în mod dizgraţios). Iar fenomenul blogurilor evanghelice a căpătat amploare mult mai mare decît au intenţionat iniţiatorii lor.

În contextul mediatizării ample de care a avut parte Ion Iliescu la intrarea în blogosferă, Pătrăţosu’ lansa o întrebare (şi răspunsuri), acum 2 luni, referitoare la mediul baptist:

“Care sînt cele mai aşteptate persoane din mediul nostru în blogosferă la ora actuală?

Fost preşedinte al Cultului – Vasile Taloş

Fostul Preşedinte al Cultului – dr. Paul Negruţ

Actualul Preşedinte al Cultului – dr. Otniel Bunaciu

Fostul director al Uniunii – Mihai Suciu (am motive să cred că acest blog ar fi o “lovitură de piaţă”. Mihai are talent la scris. are şi ce spune!)

Autorul cărţii Pigmei şi Uriaşi – Daniel Mitrofan.

Un blog oficial al cultului, dacă nu o pagina web serioasă.

Mai spuneţi voi alţii. Eu de aceştia am auzit.”

Cum de luni bune eu nu sînt acceptat la comentarii pe blogul Pătrăţosului, în urma unei decizii ininteligibilă (de genul celor întîlnite uneori la nivel… pastoral), am avansat propunerile mele pe lista de discuţii Cuvinte la schimb:

“Din păcate, Marius Cruceru, aflat mereu în campanie electorală (sau, mai rău, ideologică), cu pauze de respiro puseuri de blagoslovire a Mioriţei sau de reverie pastorală, aminteşte DOAR nume cu rezonanţă politică (baptistă), care ar putea, nu-i aşa?, să confirme (public) obsesiile lui.

Nu l-a nominalizat însă pe Doru Hnatiuc, eminenţa cenuşie de la UEO, care ar avea multe de spus, dar cîte nu i-ar spune studenţii şi absolvenţii. ..

Dar să nu ne iluzionăm, comentariile pe astfel de bloguri nu sînt lăsate la îndemîna oricui… Vezi interdicţia pe viaţă pe care mi-a aplicat-o Pătrăţosul pentru blogul lui (unde mă numeşte prietenul lui). Dacă mai este cineva care mi-a pus astfel de interdicţie pe blogul lui? Da. Bastrix.

Oricum, înaintea celor 5 nume menţionate aş pune, la o primă impresie: Petru Dugulescu (ale cărui locvacitate şi spirit întreprinzător se apropie de cele ale Pătrăţosului) , Pavel Niculescu (că doar are atîtea de spus, nu?), Vasile Talpoş (de ce doar Paul Negruţ, şi nu şi celălalt director baptist?), Beniamin Poplăceanu (?), Nelu Ţutac (!).

Lărgind „mediul nostru” la spaţiul confesional neo-protestant, iată care ar fi cei cu adevărat aşteptaţi în blogosferă:

Dănuţ Mănăstireanu
Beni Fărăgău
Emil Bartoş
Beniamin Cocar
Cristian Bărbosu
Vladimir Pustan
Petru Lascău
Lazăr Gog
Danuţ Jemna
Radu Ţîrle
Ioan Ceuţă
Mihai Chiriguţ
Vasilică Croitor
Dorin Dobrincu
Cristian Ionescu
Iacob Coman
Pavel Memete
Christian Sălcianu
Nicu Butoi
Cătălin Lata
Samuil Mitra
Caius Obeadă
Corneliu Simuţ
Cătălin Dupu”

PRECIZARE: Pătrăţosu nu a folosit expresia “interdicţie pe viaţă”, expresia îmi aparţine. Asta a fost concluzia mea în faţa condiţiilor puse pentru a mi se permite din nou postarea de comentarii pe blogul Pătrăţosului.

Publicitate

5 răspunsuri to “Turul blogurilor (20 ianuarie 2008) sau Pe cine să mai aşteptăm în blogosferă”

 1. Cosmin Pascu Says:

  Si ce vei face cu cei care sunt implicati in lucrare? Cei care nu au un nume in cercurile crestine romanesti. Da, ma refer la cei care nu fac parte din clubul celor mentionati mai sus!

  Cred ca ne indreptam spre o clasa de super-profesionalism.

  In acest caz, cred ca trebuie sa ma retrag de pe sfera blogurilor romanesti!

 2. Reguli de discuţie pe Agora « La patratosu Says:

  […] Cristea spunea că i-am pus “interdicţie pe viaţă pe blogul meu”. Nu este adevărat. Şi el a precizat că acea expresie este o inserţie a dînsului, în virtutea felului în care a înţeles prohibiţia mea de la acea […]

 3. Why not? « Orizontul Advent Says:

  […] a doua pagina aflu ca sunt asteptat (si eu care ma credeam asteptator…). Desigur, asteptat in blogosfera. Lista contine nume cu adevarat mari, eu aflandu-ma acolo doar printr-un concurs de imprejurari […]

 4. orizontuladvent Says:

  M-am conformat. http://orizontuladvent.wordpress.com/

 5. Alin Cristea Says:

  A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: