COMUNICAT

Ne manifestăm îngrijorarea că, la peste 18 ani de la revoluţia anticomunistă, este nevoie ca peste 500 de revoluţionari să facă greva foamei pentru împlinirea unor deziderate majore comune, exprimate constant de societatea civilă de 18 ani încoace.

Suntem solidari cu demersul revoluţionarilor şi susţinem următoarele revendicări ale acestora:

– Soluţionarea cu maximă celeritate a dosarelor Revoluţiei şi mineriadelor pentru aflarea adevărului despre crimele istoriei recente a României; publicarea imediată, de către Procurorul General al României, a calendarului viitoarelor etape ale cercetării penale în toate dosarele istorice şi stabilirea termenelor maxime pentru fiecare etapă de cercetare juridică. Conform art.21 din Constituţie, victimele celor peste 1100 de crime, miile de răniţi şi urmaşii eroilor revoluţiei “au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil”. 18 ani nu este un termen rezonabil, ci o batjocură faţă de eroi şi faţă de noi înşine.

– Adoptarea urgentă, de către Parlament, a legii lustraţiei (votată de Senat şi blocată de doi ani în Camera Deputaţilor) şi a legii votului uninominal. În acest fel, începând cu viitoarele alegeri, electoratul va putea face distincţia strict necesară între oamenii cinstiţi şi candidaţii învinuiţi pentru crime istorice – care de 18 ani încoace au infestat cele mai înalte instituţii ale statului.

Ne exprimăm neliniştea faţă de starea gravă de sănătate în care se află revoluţionarii aflaţi acum în a 29-a zi de grevă a foamei, şi facem apel la membrii Guvernului şi ai Parlamentului să se angajeze imediat în soluţionarea favorabilă a dezideratelor majore ale societăţii civile.

Facem apel la d-l Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, să renunţe în nume personal la greva foamei, întrucât efectele acesteia exclud posibilitatea unui dialog lucid pe care are datoria să-l susţină, ca lider al revoluţionarilor, cu autorităţile dispuse să dialogheze pentru a rezolva revendicările legitime ale greviştilor foamei şi ale societăţii civile.

Solicităm Preşedintelui României să se implice în continuare, conform obligaţiilor prevăzute de Constituţie, în medierea soluţionării dezideratelor societăţii româneşti.

România de astăzi este profund imorală tocmai pentru că este clădită pe fratricidul nepedepsit reprezentat de cele peste 1100 de crime. De 18 ani păcătuim în neadevăr şi injustiţie. România nu va putea clădi nimic bun pe crime, minciuni şi nedreptăţi. Incredibilul masacru nu a fost judecat până acum doar pentru că justiţia şi alte instituţii ale statului au fost aservite sau corupte de autorii celor peste 1100 de crime. Nu ne vom elibera de marea corupţie, nu vom reforma clasa politică şi justiţia decât abia după ce vom cunoaşte adevărul despre fratricidul din decembrie 1989 care a deturnat revoluţia, şi despre cel din iunie 1990 comis împotriva societăţii civile, a partidelor istorice şi a presei independente. Orice efort e în zadar dacă nu începem cu începutul: cunoaşterea acestui adevăr care este unica şansă a României. Prin tăcerea ei, o mare parte din clasa politică de astăzi se face vinovată de complicitate morală cu vinovaţii uriaşului masacru comis pentru a deturna caracterul anticomunist al revoluţiei începute acum 18 ani. Acum, când România este membră a NATO şi UE, această revoluţie poate deveni “de catifea” şi trebuie terminată.

15 ian. 2008

Sorin Ilieşiu – Vicepreşedinte, Alianţa Civică – iniţiatorul apelului de condamnare a crimelor comunismului
Ştefana Bianu – Vicepreşedinte, Consiliul Mondial Român
Liviu Antonesei – Preşedinte, Fundaţia Culturală Timpul, Iaşi
Nicu Bănuţoiu – Preşedinte, Asociaţia Adevăr şi Dreptate
Pompiliu Alămorean – Preşedinte, Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara
av. Antonie Popescu – Senior, Liga Studenţilor 1990
Petru Ilieşu – preşedinte, Fundaţia Timişoara ’89
Gheorghe Tiber – Preşedinte, Federaţia sindicală “Solidaritatea – Virgil Săhleanu” a siderurgiştilor din România

LISTA SEMNATARILOR ESTE DESCHISĂ

Cei care doresc să semneze sunt rugaţi să trimită un mesaj pe adresa de mail: ionzubascu@yahoo.com, în care să-şi exprime acordul de a semna, şi de asemenea, să menţioneze profesia/funcţia, oraşul, ţara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: