Turul blogurilor (20+1 decembrie 2007)

Cînd ajunsese la 4 episoade, spuneam că interviul cu Dănuţ Mănăstireanu, acordat în vară lui Andrei Ivan, ar fi cel mai important material publicat anul acesta pe vreunul dintre cele 125 de bloguri evanghelice pe care le-am aflat pînă acum. Ce să mai spun acum, cînd a ajuns la episodul 12? Ultimele episoade se intitulează: Evanghelicii: calităţi şi defecte; Evanghelicii şi contextul social românesc; Evanghelicii, modernitatea şi postmodernitatea; Evanghelicii şi captivitatea culturală; Tinerii evanghelici şi modelele lor.

Daniel Mitrofan mai scrie încă o scrisoare deschisă. Deja este o inflaţie de scrisori deschise… Şi de adeziuni generaliste şi ambigue… Cel puţin o scrisoare mai trebuie însă scrisă. Şi semnată. (Dacă nu, oricum sînt arătaţi cu degetul. Peste alţi 18 ani, probabil un alt cercetator va face încă o scrisoare deschisă în numele nemernicilor de acum.)

Un răspuns public dă şi Ted Doru Pope unui bine cunoscut blogger ortodox (de pe vremea cînd îl afurisea pe Pătrăţosu), care cică oferă distincţii (de-astea, din gură doar!). Într-adevăr, reverendul evanghelic e elegant pînă şi în răspunsul dat, din care merită să cităm, pentru cei neavizaţi, cine sînt cei care constituie avanpostul evanghelic pe Internet:

“Blogul meu a început ca un exerciţiu de informare adresat mai ales micii comunităţi de români căreia îi sunt pastor. Îmi cunosc măsura și locul și știu că sunt „mărunt” și în comparație cu condeiurile altor bloggeri din spațiul evanghelic, cum ar fi Marius Cruceru, Daniel Branzei, Dănuț Mănăstireanu, Alin Cristea, Dan Spaniard, Adamaica, Ionatan Piroşca, ca să numesc doar câțiva dintre ei. Ei au fost ca și dvs. un etalon și o motivație pentru mine.”

Pătrăţosu îşi aduce aminte să publice (sau afişează strategic, chiar înainte de Sărbători) răspunsul lui Ionel Tuţac (din 23 noiembrie!). Ca şi în alte dăţi, dezagreez stilul pătrăţoşenic de a complica inutil chestiunea, nu doar lăsînd comentarii dizgraţioase (un blog de asemenea calibru se alimentează şi din astfel de intervenţii agresive), ci chiar încurajîndu-le. Iar modul de a-şi cere scuze e… lamentabil.

Un alt front pentru pătrăţoşi l-a deschis Pătrăţosu pe blogul lui Florin Stoica, unde este publicată pastorala de Crăciun a lui Iosif Ţon, aşa că trebuia… exegetat, nu-i aşa?

Sărbători feri(ci)te!

PS. Clujul Evanghelic are o nouă casă, îi dorim să păstreze ritmul de postare de anunţuri. S-ar putea să şi crească ritmul, că ardeleanul e greu de pornit, dar apoi… de oprit.

Vreo 30 de anunţuri se găsesc pe site-ul Confesionala: Seri de colinde şi alte evenimente.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: