Turul blogurilor (10 decembrie 2007)

În prima decadă a lunii decembrie, 3 bloguri au fost consecvente, în ceea ce priveşte poziţia în Topul WordPress. Pătrăţosu s-a menţinut în primele 3 locuri, iar Clujul Evanghelic şi Simplul gând s-au poziţionat constant la jumătatea Topului care cuprinde 100 de bloguri.

De reţinut că în 2 decembrie au fost pentru prima dată 4 postări în Top 10. După aceea, însă, blogurile evanghelice au revenit la media de la începutul lunii noiembrie, de 6-7 bloguri (şi 6-7 postări) în Top 100.

Dosariada continuă să suscite interes: Daniel Mitrofan (cel care pune la drepta uriaşii şi pigmeii la stînga) a prezentat materiale despre păţaniile lui Liviu Olah din anii ’70. Iarăşi lectură lungă: 20 de pagini.

Dănuţ Mănăstireanu publică filă după filă din dosarul său, iar astăzi a dat un anunţ care are darul de a dinamiza aşteptările noastre:

“În curând vom publica un document important, care marchează deschiderea Dosarului de Urmărire Informativă (DUI) şi care descrie în detaliu modul în care Securitatea încerca să controleze activitatea cultelor religioase, în vederea ingrădirii lor.

În acest text vor apărea şi cîteva nume (reale) ale unor ofiţeri care un jucat un rol nefast in istoria multor credicnioşi din Iaşi în acea vreme. De asemenea, vor apărea şi numele (de cod) ale unor informatori importanţi ai Securităţii din cadrul Bisericii baptiste din Iaşi.”

De remarcat însă amplul interviu, în 4 părţi, pe care l-a acordat în vara anului 2007 lui Andrei Ivan, absolvent al Institutului Teologic Penticostal din Bucureşti şi masterand la Facultatea de studii politice a Universităţii Bucureşti, despre situaţia evanghelicilor din România. Probabil este cel mai important material publicat anul acesta pe vreunul dintre cele 125 de bloguri evanghelice pe care le-am aflat pînă acum.

E de ajuns, în acest sens, următorul citat din interviu, pe care un alt tînăr l-a reţinut şi l-a trimis pe o listă de discuţii:

“Nu pricepem că nu putem permanentiza structurile din perioada comunistă într-o perioadă în care s-au schimbat complet datele realităţii dimprejurul nostru. Nu realizam că nu mai putem să-i controlăm pe oameni prin vinovăţie şi prin reguli, ci că trebuie să le insuflăm convingeri şi să le arătăm modele.”

Avînd în vedere scandalurile din acest an de la baptişti şi penticostali, nu putem decît să-l botezăm pe autorul citatului Dănuţ… Măiestreanu.

M-am gîndit eu că Pătrăţosu nu o să rămînă prea mult la teme temperate, neideologiza(n)te, precum scripcărie (pe acoperiş), ucenicie (stil bessonian) sau rugăciune (…ca parapanta), la care numărul comentariilor e nesemnificativ faţă de peste 100 la “Mîntuirea neamului” sau “Feminizarea preoţiei”.

“Nu vă temeţi de busola de aur” – încă un titlu cu ghilimele – adună peste 50 de comentarii, însă ar trebui citit în primul rînd materialul de pe blogul “Al Mohler in Romanian”: Busola de aur – instructaj pentru creştinii îngrijoraţi. Tot acolo este prezentată şi o carte care relansează controversa despre Evanghelia lui Iuda.

Pătrăţosu prezintă şi el o carte de Paul Negruţ apărută recent (nu şi în librăria creştină din centrul oraşului de pe Criş unde am întrebat de volum). Silviu Tatu, căruia i-am prezentat nu demult ultima carte apărută, anunţă pe blogul său un Proiect nou: “Dicţionar de imagistică biblică” (An encyclopedic exploration of the images, symbols, motifs, metaphors, figures of speech and literary patters of the Bible), proiect de traducere pe care îl va coordona anul viitor la Editura Casa Cărţii din Oradea.

De cîteva zile (ne)liniştitul Daniel Brânzei din Los Angeles a mai lansat un blog cu titlul Semi-preparate. Şi mai (ne)liniştitul Ionatan Piroşca, care anul acesta a reuşit să publice 2 volume de poezie (ţină-i Domnul năravul!), s-a hotărît să facă un bilanţ al celor 7 ani de existenţă a grupului “Cuvinte la schimb”, pe care l-a iniţiat la începutul anului 2001, împreună cu Dan Surducan (care acum se ocupă de recent înfiinţata revistă Impuls).

Voi face şi eu un bilanţ, despre bloguri, al lunii noiembrie în medi@, iar în confesional@ un bilanţ al anului 2007, care a fost un an al scandalurilor, al blogurilor şi al scrisorilor deschise.

Atenţie, dar, urmează comunicate importante… Bilanţuri, adică… De comunicate încearcă să se ocupe alţii (iar de documente alţi… alţii!):

Marius Cruceru: “În prima jumătate a lunii noiembrie are loc un eveniment deosebit la Universitatea Emanuel: inaugurarea seriei de prelegeri John Bunyan. Primul invitat este rectorul Seminarului Teologic Princeton, Dr. Iain Torrance, profesor de Patristică. […]” (25 octombrie)

Paul Negruţ: “[…] Am fost sesizat că în ultima vreme, de când eu n-am mai ţinut legătura cu dr. Iain Torrance, dânsul şi-a schimbat poziţia cu privire la problema homosexualităţii şi a făcut afirmaţii publice în sprijinul ordinării pastorilor homosexuali şi căsătoriei între persoane de acelaşi sex. […] Reformulăm şi păstrăm invitaţia pentru a participa la o dezbatere publică pe temele asupra cărora suntem în dezacord. […]” (30 octombrie)

Comunitatea Baptistă din Oradea: “Conducerea Comunităţii Baptiste de Oradea nu este de acord cu invitarea teologului Iain Torrance la Universitatea Emanuel din Oradea din cauza poziţiilor teologice ale acestuia aflate în clar dezacord cu crezul nostru. Cerem de urgenţă conducerii Universităţii Emanuel să refuze în termeni categorici oferta prof. Iain Torrance.” (2 noiembrie)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: