Dănuţ Mănăstireanu

danutm.jpg

Azi, 30 noiembrie, e ziua lui Dănuţ Mănăstireanu, aşa că afişez, cu mare plăcere, un material apărut în confesional@ 3 – martie 2007 (şi fac un scurt comentariu la sfîrşit):

Un om frumos al evanghelicilor

Acum o lună, cineva m-a întrebat într-un email cine este Dănuţ Mănăstireanu. Iată ce am răspuns:

Dănuţ Mănăstireanu e unul dintre oamenii frumoşi ai evanghelicilor. Îmi pare rău că nu a mai rezistat şi a dat în public Scrisoarea deschisă către Paul Negruţ. Cu siguranţă va regreta, dar nu pentru ce a scris, ci pentru cum a scris.

Mi-a fost profesor la Institutul Biblic Emanuel, dar, mai ales, după aceea, a fost unul dintre puţinii care au încurajat constant (şi critic) proiectele mele.

Îl consider a fi unul dintre cei mai buni cunoscători ai spaţiului confesional neo-protestant din România.

Nu ştiu ca altcineva să fi avut în România un aşa impact (pe termen lung) în mediul evanghelic după 1989 (poate doar Iosif Ţon) precum Dănuţ Mănăstireanu, mai ales prin capacitatea sa relaţională, prin standardele sale înalte şi prin încurajarea diferitelor proiecte individuale şi colective.

În mod deosebit, ţin să subliniez că este un om al dialogului, te simţi respectat în dialog cu el şi dacă nu e de acord cu tine sau ştie că ai căzut în slăbiciunea ipocriziei.

Nu pot decît să regret că spaţiul confesional evanghelic din România i-a oferit atît de puţin, în comparaţie cu ce i-a oferit el. Nu m-aş mira dacă într-o zi, într-o istorie nefardată a baptiştilor din România, voi fi nevoit să scriu că, asemenea atîtor Mari Români, şi Dănuţ Mănăstireanu a fost mai apreciat în străinătate decît în patria lui şi va trebui să fie recuperat de cultura romană precum Richard Wurmbrand.

Sînt onorat să fiu un amic al lui Dănuţ Mănăstireanu, dar şi un prieten al fiului său Daniel Mănăstireanu şi al soţiei sale, nepoata lui Paul Negruţ, Ligia Mănăstireanu, care promite a fi un condei de viitor, vezi cartea Eu cine mă căsătoresc? sau articolele din Adoramus, dintre care pe ultimul îl apreciez în mod deosebit: Ipocrizia homofobiei şi patologia homosexualităţii.

Dănuţ Mănăstireanu a contribuit decisiv la formarea unor tineri precum Marius Cruceru, un alt condei de viitor al evanghelicilor (dar, din păcate, rătăcit deocamdată în subteranele politicianismului baptist) şi la promovarea unor proiecte importante ale anilor noştri de tranziţie (de exemplu, a contribuit la înfiinţarea editurii Logos din Cluj).

Dănuţ Mănăstireanu are doctoratul în teologie (Ph. D.) la London School of Theology – Brunel University, 2005, din 1999 e Director pentru Credinţă şi Dezvoltare pentru regiunea Europei de est şi a Orientului Apropiat a organizaţiei World Vision International, din 2005 predă ca Adjunct Faculty un curs de Formare spirituală într-un program de masterat la Eastern University din St. Davids, Penn, SUA.

Este unul dintre iniţiatorii grupului Agora Christi (lansat pe Internet anul acesta), grup de intelectuali evanghelici preocupaţi de ceea ce se întîmplă în spaţiul public al României europene, intenţionînd să reflecte critic din perspectivă teologică asupra evenimentelor societăţii.

Este preşedintele Societăţii Academice a Românilor Evanghelici, iniţiată de curînd în vederea creării unei colectivităţi cu caracter academic în cadrul comunităţii creştine evanghelice din România, din conducere mai făcînd parte doi prieteni ai săi din Iaşi, Dănuţ Jemna, Dr. în statistică, liderul bisericii Străjerul, şi Dorin Dobrincu, Dr. în istorie, unul dintre cei care a contribuit la forma finală a Raportului Comisiei Tismăneanu.

Dănuţ Mănăstireanu a fost constant apreciat de tineri, de studenţi, de profesori, de oameni de cultură din România. Aşadar, demersul său public va avea consecinţe grave în ceea ce priveşte credibilitatea celui vizat, a mercenarilor strînşi în jurul pastorului-rector-preşedinte, dar şi, cu multă jale spun, a spaţiului confesional evanghelic din care facem parte (cînd a venit soţia mea acasă m-a găsit plîngind şi s-a speriat).

Să aibă milă Domnul de noi toţi!

– Scurt comentariu: anul scrisorilor deschise la evanghelici a început cu cea adresată de Dănuţ Mănăstireanu lui Paul Negruţ. În perioada care a urmat, cineva m-a întrebat pe email cine e Dănuţ Mănăstireanu… Am adunat şi aranjat date într-o formă concisă, dar relevantă. După tot efortul meu, persoana respectivă n-a găsit nimic altceva de zis decît: Da-i pocăit?…

Rog pe cei responsabili cu ştampila să îi dea o patalama mănăstireanului…

Publicitate

8 răspunsuri to “Dănuţ Mănăstireanu”

 1. Eduard Orasanu Says:

  Am avut sansa sa-l cunosc pe D.M. inca de pe vremea cand hartuit de Securitate muncea ca muncitor necalificat (el, economist) la un soi de cooperativa unde facea monumente funerare. Din multele daruri ce le are eu l-am apreciat pe acela de a fi un maestru, de a face ucenici. Cred ca numai despre asta ar putea scrie o carte… Ma bucur ca (de la o vreme si pentru o vreme) frecventeaza biserica Strajerul (personal cred ca e una din cele mai miezoase biserici din tara). In rest tin pentru mine si amintirile si iubirile…

 2. Radu Pasca Says:

  Precum multi altii am avut si eu bucuria sa fiu studentul Domnului Danut Manastireanu. Intr-adevar, dansul este un om deosebit. LA MULTI ANI!

 3. morodac Says:

  Dumnezeu sa va dea sanatate si sa va fie sprijin in orice situatie si noua sa ne dea cat mai multi „Danut Manastireanu” in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic.

 4. TTT Says:

  desi nu am auzit despre dinsul decit din ”bloguri”, scrisorile domniei sale despre desconspirarea propiului dosar, CV-ul de mai sus, … cu satisfactie constat ca a fost, este si va fi un ”pocait”, Dumnezeu sa il intareasca, sa ii dea viata si realizari dupa voia Sa, sa ramina un CURAJOS, –poate este primul dintre neoprotestanti care are puterea sa isi citeasca , cumpaneasca si scoata pe ecran ceva din ”’intunericul” in care am stat cu totii cincizeci de ani ! LA MULTI ANI !–fiti binecuvintat impreuna cu cei dragi !

 5. CrestinObisnuit Says:

  Jos palaria!!! fr. Cristea, daca-i faceti si-un altar, cand mai trec, aduc cu respecte si-o „floare” plasticata …. la mai mare!!!
  Soli DEO gloria !

 6. Bloggerii evanghelici domină WordPress-ul « La Rotundu Says:

  […] Un om frumos al evanghelicilor, Dănuţ Mănăstireanu are doctoratul în teologie (Ph. D.) la London School of Theology – Brunel University, 2005, din 1999 fiind Director pentru Credinţă şi Dezvoltare pentru regiunea Europei de est şi a Orientului Apropiat a organizaţiei World Vision International, din 2005 predă ca Adjunct Faculty un curs de Formare spirituală într-un program de masterat la Eastern University din St. Davids, Penn, SUA. […]

 7. laurian Says:

  ….ca unul dintre cei ce l-au cunoscut pe Danut mai mult decat crede el insusi,regret ca intr-un Azil de Batrani de la marginea tarii fiind,nu pot sa ma deplasez ca sa-i strang inca o data mana! Dar indemn pe mai tinerii cititori ai acestui „rotund” spatiu spiritual,sa se roage ca Dumnezeu sa ne binecuvanteze cat mai curand cu multi altii care sa fie asemeni lui Dan !

 8. Alin Cristea Says:

  Emoţionant!

  Mulţumesc pentru comentariul dvs., cu totul special faţă de alte comentarii.

  Sînt de acord cu dvs. şi mă consider binecuvîntat că l-am cunoscut pe Dănuţ Mănăstireanu (mai întîi ca profesor) şi, de asemenea, pe fiul lui, Daniel.

  Mă alătur şi eu îndemnului dvs. către tinerii cititori, fie ei din spaţiul evanghelic, sau de un alt tip confesional, sau laic, recomandîndu-l cu căldură pe acest om inteligent, cu şarm, cu o viaţă fascinantă, şi, mai ales, cu abilităţi relaţionale de invidiat.

  Să dea Domnul să avem mai mulţi ca el în România noastră.

  Blogul lui Dănuţ Mănăstireanu: http://danutm.wordpress.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: